21. april 2016.21. apr 2016.
U GALERIJI KULTURNOG CENTRA ODRŽANO PREDAVANjE

TEHNOPATIJA, UMETNOST I MEDIJI

Prvo u nizu predavanja u okviru ciklusa „Estetika i umetnost u doba medija“ Centra za savremenu umetnost „Tehnopatija, umetnost i mediji“, održano prošle srede, 20. aprila, pokušalo da da odgovor na pitanje: „Koliko tehnološki razvoj i primena tehničkih dostignuća u umetnosti i medijima može biti od koristi ili ići na štetu kada je u pitanju određeno umetničko stvaralaštvo?“
Prisuti u galeriji Kulturnog centra imali su priliku da čuju stavove prof. dr Divne Vuksanović i prof. dr Dragana Ćalovića iz Beograda, ali i daju svoje mišljenje. Svojevrsna rasprava kretala se između dva ekstremna stanovišta - jednog koji zagovaraju tzv. „tehnooptimisti“ i drugog koji zastupaju „tehnopesimisti“. S tim u vezi, uz argumentaciju „za“ i „protiv“ uveden je i termin „tehnopatije“ koji je bio analiziran u kontekstu ideja transhumanizma, novog materijalizma i savremene estetike.
Program Centra za savremenu umetnost, čiji je urednik istoričar i teoretičar umetnosti Filip Kovačević, realizuje se zahvaljujući saradnji Kulturnog centra u Šapcu i Estetičkog društva Srbije.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa