21. april 2016.21. apr 2016.
GODIŠNjICA

SREMSKI FRONT SE NE SME ZABORAVITI

Ove godine navršila se 71 godina od herojskog proboja Sremskog fronta 1944. godine na kraju Drugog svetskog rata. U Adaševcima kod Šida, gde je podignut pre više od 50 godina Spomen kompleks za večito sećanje na herojski podvig naših boraca, sa nazivima svih partizanskih, ruskih i bugarskih jedinica koje su učestvovale u proboju Sremskog fronta i imenima svih izginulih boraca pri isterivanju okupatora iz zemlje.
12. april 1944. godine je veliki istorijski događaj u našoj istoriji i zato ga nikada ne smemo zaboraviti. Boraca je danas sve manje ali nove generacije moraju da znaju i da poštuju živote palih boraca za našu današnju slobodu. Na ovoj svečanosti u Adaševcima došlo je nekoliko hiljada građana, neki su došli iz Slovenije i Makedonije i iz većine gradova u Srbiji pripadnici SUBNOR. Svi oni su položili vence i odali poštu palim borcima. Pored njih vence su položili ispred Vlade Srbije, Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora, i neke komunističke partije iz Srbije. Iz Šapca ovoj svečanosti prisustvovala je delegacija od dvadeset članova u organizaciji Gradskog SUBNOR i Vojnih penzionera.
Na svečanosti prisutne su pozdravili i podsetili na ratni događaj od pre 71 godine predsednik opštine Šid, predsednik republičke boračke organizacije Dušan Čukić i ispred Vlade Srbije ministar Aleksandar Vulin. Svi govornici veoma sadržajno su podsetili na ratne događaje od pre 71 godinu i poslali svetu poruku da rat nikome ne donosi dobro. Za to najbolji primer je Sremski front, gde su u borbi za slobodu svoje zemlje hrabro ginuli mnogi rodoljubi, među njima najviše mladi.
Šabački učesnici ove svečanosti iskoristili su priliku da u dvočasovnom druženju sa borcima iz Sremske Mitrovice, Pančeva i Vršca uspostave bliske kontakte za buduća druženja i učešća na obeležavanju svih ratnih stratišta, kojih u Srbiji ima dosta.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa