Инфо

21. април 2016.21. апр 2016.
ГОДИШЊИЦА

СРЕМСКИ ФРОНТ СЕ НЕ СМЕ ЗАБОРАВИТИ

Ове године навршила се 71 година од херојског пробоја Сремског фронта 1944. године на крају Другог светског рата. У Адашевцима код Шида, где је подигнут пре више од 50 година Спомен комплекс за вечито сећање на херојски подвиг наших бораца, са називима свих партизанских, руских и бугарских јединица које су учествовале у пробоју Сремског фронта и именима свих изгинулих бораца при истеривању окупатора из земље.
12. април 1944. године је велики историјски догађај у нашој историји и зато га никада не смемо заборавити. Бораца је данас све мање али нове генерације морају да знају и да поштују животе палих бораца за нашу данашњу слободу. На овој свечаности у Адашевцима дошло је неколико хиљада грађана, неки су дошли из Словеније и Македоније и из већине градова у Србији припадници СУБНОР. Сви они су положили венце и одали пошту палим борцима. Поред њих венце су положили испред Владе Србије, Војске Србије, представници дипломатског кора, и неке комунистичке партије из Србије. Из Шапца овој свечаности присуствовала је делегација од двадесет чланова у организацији Градског СУБНОР и Војних пензионера.
На свечаности присутне су поздравили и подсетили на ратни догађај од пре 71 године председник општине Шид, председник републичке борачке организације Душан Чукић и испред Владе Србије министар Александар Вулин. Сви говорници веома садржајно су подсетили на ратне догађаје од пре 71 годину и послали свету поруку да рат никоме не доноси добро. За то најбољи пример је Сремски фронт, где су у борби за слободу своје земље храбро гинули многи родољуби, међу њима највише млади.
Шабачки учесници ове свечаности искористили су прилику да у двочасовном дружењу са борцима из Сремске Митровице, Панчева и Вршца успоставе блиске контакте за будућа дружења и учешћа на обележавању свих ратних стратишта, којих у Србији има доста.
Стеван Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa