21. april 2016.21. apr 2016.
LOKALNI I PARLAMENTARNI IZBORI U KOCELjEVI

NAPREDNjACI NEPRIKOSNOVENI

U narednom sazivu lokalnog parlamenta od 31 odborničkog mesta 27 će zauzeti Srpska napredna stranka, četiri predstavnika imaće koalicija okupljena oko socijalista, dok Pokret Dveri nije uspeo da prikupi dovoljan broj glasova i pređe cenzus
Od 8.248 birača izašlih na birališta, sudeći prema preliminarnim rezultatima, listi naprednjaka u Koceljevi glas je dalo 6.581, odnosno gotovo 79,79 odsto punoletnih građana. Za kandidate na listi Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Srpski pokret obnove-dr Čedomir Janković koju su podržali i radikali glasalo je 1.055 glasača, tj.12,79 procenata. Srpski pokret Dveri u Koceljevi nije uspeo da uđe u lokalni parlament jer je ovoj listi poverenje ukazalo 367 građana opštine sa pravom glasa, što predstavlja 4,45%.
Više od tri četvrtine građana Koceljeve izašlih na izbore svojim glasom podržalo je kandidate Srpske napredne stranke za republički parlament. Skoro sedam odsto njih glasalo je za socijaliste, nešto više od šest odsto poverenje je ukazalo radikalima, dok je koalicija Dveri i DSS osvojila oko 3,5 odsto glasova u ovoj opštini.
Oko dva odsto glas je dalo listi Boris, Čeda, Čanak, dok su sve ostale liste osvojile manje od ovog procenta.
Pravo glasa na izborima imalo je ukupno 11.663 žitelja koceljevačke opštine što je za oko 400 manje u odnosu na prethodne izbore.
- Na birališta je izašlo 8.248 birača. Glasalo se na 34 biračka mesta. Važećih listića je bilo 8.003 a nevažećih 245. Van biračkog mesta svoje biračko pravo ostvarilo je 446 birača. Komisija nije utvrdila nepravilnosti koje bi uticale na pravilnost izbora i zakonitost izbornih radnji. SNS je osvojio 6581 glas, koalicija oko SPS 1.055 i Pokret Dveri sa osvojenih 367 glasova nije uspeo da pređe cenzus - potvrdio je predsednik opštinske izborne komisije Radivoj Bojić.
Matić: Verovatno najbolji rezultat u Srbiji
Nosilac liste za lokalne izbore i lider naprednjaka u Koceljevi Veroljub Matić ocenio je da je SNS verovatno u ovoj opštini zabeležila najveći procenat osvojenih glasova u Srbiji.
- Još uvek nije provereno ali prema prvim preliminarnim rezultatima ovo je verovatno najbolji rezultat u Srbiji. Mi smo na lokalnom nivou u opštini Koceljeva što se tiče republičkih izbora osvojili 76 odsto glasova. Smatramo da je taj rezultat izuzetan i da smo dali svoj doprinos i poslali signal Aleksandru Vučiću da ova sredina podržava politiku ove Vlade. Mi smo uz ovu Vladu i Aleksandra Vučića uznapredovali u opštini Koceljeva i nadamo se da ćemo i u narednom periodu nastaviti, posebno imajući u vidu obavezu koju su nam zadali birači sa ovim procentom glasova. Što se tiče lokalnih izbora mi smo dobili 80 odsto. U Skupštini opštine od 31 odbornika smo dobili 27 mandatara, četiri je dobila koalicija SPS-SRS-SPO-JS, tako da imamo ubedljivu većinu. Na lokalu narod je video šta smo radili u prethodnom periodu, video je koliko znači jedna dobra komunikacija između lokalne vlasti i republike, da je to najbolje za građane i oni su se za to odlučili visokim procentom i na lokalu i na republici. Verujem da ćemo mi u naredne četiri godine uspeti da nastavimo ono što je započeto i da što se tiče ove opštine uznapredujemo još više u privredi, u infrastrukturi, a samim tim da podignemo i zapošljavanje i ukupan standard građana - izjavio je Matić.
Dosadašnji predsednik koceljevačke opštine Dušan Ilinčić ocenio je da su izbori prošli bez incidenata u korektnoj atmosferi.
- Ovaj rezultat sigurno nije došao sam od sebe već je posledica jednog dugogodišnjeg i temeljnog rada. Sobzirom da sada imamo apsolutnu većinu u skupštini trudićemo se da radimo još bolje i još efikasnije - rekao je Ilinčić.
Rezultatima izbora, posebno lokalnim na kojima su osvojili oko 13 odsto glasova, socijalisti u Koceljevi nisu nezadovoljni.
- Ušli smo u skupštinu, potvrdili prisustvo na političkom nebu opštine. Drago nam je što su izbori u opštini protekli u jednom civilizacijskom trendu i bez većih nepravilnosti- istakao je nosilac liste Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija, Srpski pokret obnove - dr Čedomir Janković i čestitao pobedu Srpskoj naprednoj stranci uz obećanje da će u naredne četiri godine nastojati da budu konstruktivna i principijelna opozicija te da će raditi u interesu građana i boljitka ove opštine.
Nosilac liste Dveri Zoran Mićić ocenio je da su izbori u ovoj opštini bili neregularni.
- Mi, u Koceljevi smo zadovoljni sa 4,4 odsto glasova za Dveri. Očekivali smo da ćemo ipak preći cenzus. Nedostajala su nam oko 32 glasa. U nefer uslovima, gde je prećeno glasačima, ovo je dobar rezultat - zaključio je Mićić.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa