5. maj 2016.5. maj 2016.
JAPANSKI INVESTITOR U ŠAPCU

POSAO ZA 1.700 LjUDI

Pregovori koje je Gradska uprava u februaru 2015. godine počela sa predstavnicima japanske kompanije „Jazaki“ privode se kraju
Dugi pregovori grada i japanskog investitora uskoro će biti pozitivno okončani. Kompanija „Jazaki“ planira da zaposli veliki broj ljudi u Šapcu, a o detaljima, prvi put javno, govori gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
- Došli smo do finalizacije pregovora, te su se predstavnici „Jazakija“ složili sa tim da javno govorimo o planovima koje ova kompanija ima u Šapcu. Do sada, na osnovu obavezujućeg karaktera ugovora, nismo mogli da iznosimo informacije koje bi se kosile sa poslovnom tajnom i poverljivosti koja prati ovako veliku investiciju. Kompanija „Jazaki“ ima više od 200 fabrika širom sveta, a mi pregovaramo sa njima duže od godinu dana. Oni su prošle srede boravili u Šapcu, a na sastanku smo razgovarali o tome kako i na koji način će biti izgrađena njihova fabrika u Šapcu. U njoj će posao pronaći 1.700 Šapčana, što je za sve nas najvažnija informacija. Nastavljamo razgovore, a važno je istaći da se pregovori vode u saradnji sa Vladom Srbije, odnosno resornim ministarstvima. Veoma smo blizu potpisivanja trojnog sporazuma, između kompanije „Jazaki“, grada Šapca i Ministarstva privrede, kaže gradonačelnik Šapca.
U konkurenciji velikog broja grada i opština u Srbiji, Šabac je japanskom investitoru ponudio najbolje uslove.
- Kompanija „Jazaki“ je već dosta vremena tražila idealno mesto za investiranje u ovom regionu. Posle nekoliko krugova selekcije oni su izabrali naš grad. Da su se pitali neki drugi, ova investicija bi završila u nekom drugom gradu. Srećan sam što smo uspeli da dokažemo da smo ozbiljan poslovni partner, da smo grad koji poštuje dogovore i čuva informacije. Grad Šabac pruža brze administrativne usluge. U roku od 35 dana investitori mogu da postanu vlasnici zemljišta u Severozapadnoj radnoj zoni. Imamo i skoro 250 hektara u režimu Slobodne zone. Pored toga, spremni smo na svaki vid saradnje i u stanju smo da prepoznamo koji je najvažniji interes svakog investitora, dodaje gradonačelnik Šapca.
Investicija japanske kompanije biće pozitivan signal i za druge privredne subjekte da ulažu u Šabac, smatra gradonačelnik.
- Tokom protekle dve godine Gradska uprava Šapca trudila se da dokaže da je Šabac grad koji nudi najbolje uslove za investitore. Da smo u tome uspeli, svedoči i sertifikat o dobrom poslovnom okruženju koji nam je dodelila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Najavljeni su dolasci novih italijanskih kompanija u Šabac, na osnovu preporuka i veoma pozitivnih iskustava koje imaju italijanske kompanije koje trenutno posluju u Šapcu. Tokom nedelje očekuju nas razgovori sa predstavnicima jedne italijanske firme, koji žele da vide lokacije u Industrijskoj zoni i dobiju dodate informacije od svojih zemljaka. Ideja da svako ko želi dobije priliku da radi, a da oni koji rade zarađuju još više je sasvim ostvariva. Šabac je dobro mesto za život, a na svima nama je obaveza da ga učinimo još boljim, kaže Zelenović.
„Japanska kompanija „Jazaki“, koja će u Šapcu zaposliti 1.700 ljudi, ima istoriju dugu 87 godina. U oblasti proizvodnje delova za automobilsku industriju spada u svetske lidere i sarađuje sa najvećim svetskim proizvođačima. Kompanija ima internacionalni karakter, sa bazom u Tokiju i evropskim sedištem u Kelnu.“
TRADICIJA DUGA 87 GODINA
Istorija japanske kompanije „Jazaki“ počinje 1929. godine u Minatu, delu Tokija, kada je Sadami Jazaki počeo sa proizvodnjom električnih kablova za automobile. Internacionalizacija poslovanja kompanije „Jazaki“ počela je tokom 60-tih godina prošlog veka, kada su otvoreni pogoni na Tajlandu, a potom i u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Globalni razvoj u proizvodnji i prodaji komponenti za automobile pratilo je i povećanje broja zaposlenih, sa 3.000 radnika koliko ih je bilo 1974. godine, na 33.000 u 1990. godini. U poslednjoj deceniji prošlog veka i u prvoj dekadi novog milenijuma, „Jazaki“ širi svoje poslovanje i uticaj na svetskom tržištu podiže na impozantan nivo. Trenutno, proizvodi 30 odsto električnih kablova za kompletnu automobilsku industriju u svetu, a zapošljava skoro 280.000 ljudi. Sarađuju sa najvećim svetskim proizvođačima, poput Honde, Tojote, Mazde, Forda, Fijata i Nisana. Sa ponosom ističu da u proizvodnom procesu veoma vode računa o zaštiti životne sredine i razvoju energetski efikasnih uređaja. Prihod japanske kompanije u 2014. godini iznosio je 13 milijardi 800 miliona američkih dolara.
OSNOVAN YAZAKI DOO ŠABAC
Kompanija „Yazaki“ i zvanično je registrovana u Srbiji, pod poslovnim imenom: „Yazaki d.o.o. Šabac“ sa statusom aktivnog privrednog društva. Sedište firme se nalazi u Šapcu, na adresi Beogradski put, Slobodna zona Šabac bb. Datum osnivanja je 9. maj 2016. godine.
Kompanija Jazaki (Yazaki) je kako se vidi u osnivačkom dokumentu uplatila 120 miliona dinara (milion eura) kao osnivački kapital u tek osnovanu firmu „Yazaki d.o.o. Šabac“.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa