12. maj 2016.12. maj 2016.
PROJEKAT “PERFORMATIVI“

PREZENTACIJA TEATRA „MIMART“

U Velikoj sali Kulturnog centra, ove godine su alternativni, eksperimentalni, fizički, teatri koji su drugačiji od klasičnog i verbalnog, našli svoj dom. Inicijator i realizator programa “Performativi“, koji je podržao Grad Šabac, je Kristina Vasić, likovni pedagog.
- S obzirom da godinama pratim dešavanja u alternativnom teatru, poželela sam da ga približim i mojim sugrađanima. Pojavila se zainteresovana grupa okupljenih oko Kulturnog centra, Udruženje “Svetlost“ i pojedini likovni umetnici. Posle “Porodice bistrih potoka“, teatar “Mimart“ je drugi u nizu predstavljanja alternativnih umetnika u našem gradu. Moj cilj je Festival alternativnog teatra u Šapcu 2017. godine, kaže Vasićeva.
Teatar “Mimart“ je neverbalni fizički teatar, koji je osnovan 1984. godine u Beogradu. Nela Antonović, osnivač, više od trideset godina istražuje mogućnosti savremenog teatra sa slobodnim umetnicima, sa kojima je do sada uradila 60 predstava i preko 400 performansa. Pored projekata sa profesionalnim umetnicima, “Mimart“ radi sa građanima kroz umetnost u javnim prostorima, sa mladima kroz kreativno mentorstvo i sa osobama sa invaliditetom.
- Trideset tri godine radim i istražujem, nastojim da unesem novine, sa istim žarom kao na početku. Reditelj sam, a po struci magistar tehnologije, što je rezultiralo drugačijom dimenzijom alternativnog teatra, u smislu primene novih tehnologija. Uvek kada se dešava trans medijalni pristup, bliži je mladim ljudima, koji razumeju komunikacijske kodove koji su, možda, daleke mojim vršnjacima. Opstajemo, što je najbitnije, šta god da se dešava u svetu oko nas, otvoreni smo za sve socijalne, političke i društvene promene, rekla je Nela Antonović i dodala da joj je velika čast što gostuje na sceni Kulturnog centra u Šapcu, s obzirom da male sredine retko pozivaju alternativna pozorišta.
Gosti su za Šapčane pripremili performans pod nazivom “Voda“, koji je bio inicijacija za razgovor sa posetiocima.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa