19. maj 2016.19. maj 2016.
KAJAK SVETSKI KUP ““ DUIZBURG 2016

„Srebrni nakit“ dvojaca

Posle dominacije na Kupu Srbije, šabački kajak potvrdio je vrhunsku klasu i na međunarodnom nivou. Veslajući u reprezentativnim čamcima, članovi kluba „Zorka“ osvojili su dve medalje na Svetskom kupu u Duizburgu
Prvi dan takmičenja bio je rezervisan za kvalifikacione i polufinalne trke u dvosedima na 200 i 1.000 metara, odnosno jednosedu na kilometarskoj deonici. Tandemi Grujić ““ Novaković (K2 200 metara), Zorić ““ Tomićević (K2 1.000), odnosno Dejan Pajić (K1 1.000), nisu imali problema da obezbede mesta u finalu. Pajić je imao najbolje vreme u polufinalu, dvosedi drugo, odnosno treće. Potom su, dan kasnije, usledila finala. U najvažnijim trkama, pomenuti tandemi okitili su se „srebrnim nakitom“. Konačni okršaj K2 200 bio je, na neki način, istorijski. Španci (Kravioto i Toro) sve su iznenadili i kroz cilj prošli prvi, a potpuno izjednačeni ciljnu ravan prolaze naša posada i Mađari u vremenu 0:31:504. Bronze su ostale nepodeljene u ovoj kategoriji, a na pladnju su stajala četiri srebra.
Iako su uglavnom bili između petog i osmog mesta u finalnom okršaju, čini se da su se Zorić i Tomićević čuvali za kraj. Izgledalo je da će medalje podeliti Belorusi, Nemci i Portugalci, ali je srpski čamac, odveslao sjajnih završnih 250 metara. Vreme 84 hiljaditinke slabije od pobednika, dovoljno za drugo mesto. Svega nekoliko metara nedostajalo je da se preuzme i liderska pozicija. No, zlata će u Belorusiju.
Pajić je dobro startovao i sve do poslednjih 250 metara bio je u vrhu i borbi za medalje. Ipak, nešto sporiji finiš koštao ga je devete pozicije.
Sprinteri u pojedinačnoj konkurenciji imali su manje uspeha. Dragosavljević je osvojio petu poziciju u B finalu, što je ukupno 14. mesto u K1 200. Istu disciplinu veslao je i Bojan Milinković. Njegov put se završio u polufinalu gde je osvojio deveto mesto.
U Dizburgu smo ponovo imali naše kajakaše u četvercima. Na 1.000 metara, veslali su: Tomićević, Zorić, Pajić i Torubarov. Od medalje ih je delilo manje od pola sekunde, ali su na kraju morali da se zadovolje četvrtim mestom, dok su medalje podelili: Australija, Rusija i Belorusija.
Četvorka na 200 metara: Milinković, Dragosavljević, Grujić i Novaković, najpre su izborili plasman u finale drugom pozicijom u polufinalnoj grupi. Ipak, merenjem čamaca, utvrđeno je da je naš bio 250 grama lakši od propisane težine, te je posada diskvalifikovana.
Odmah sledi novi Svetski kup u Račicama, što je test i olimpijaca. Ovo je i prvo takmičenje na kome izazivači mogu izazvati takmičare koji su obezbedili olimpijske norme.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa