Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
КАЈАК СВЕТСКИ КУП ““ ДУИЗБУРГ 2016

„Сребрни накит“ двојаца

После доминације на Купу Србије, шабачки кајак потврдио је врхунску класу и на међународном нивоу. Веслајући у репрезентативним чамцима, чланови клуба „Зорка“ освојили су две медаље на Светском купу у Дуизбургу
Први дан такмичења био је резервисан за квалификационе и полуфиналне трке у двоседима на 200 и 1.000 метара, односно једноседу на километарској деоници. Тандеми Грујић ““ Новаковић (К2 200 метара), Зорић ““ Томићевић (К2 1.000), односно Дејан Пајић (К1 1.000), нису имали проблема да обезбеде места у финалу. Пајић је имао најбоље време у полуфиналу, двоседи друго, односно треће. Потом су, дан касније, уследила финала. У најважнијим тркама, поменути тандеми окитили су се „сребрним накитом“. Коначни окршај К2 200 био је, на неки начин, историјски. Шпанци (Кравиото и Торо) све су изненадили и кроз циљ прошли први, а потпуно изједначени циљну раван пролазе наша посада и Мађари у времену 0:31:504. Бронзе су остале неподељене у овој категорији, а на пладњу су стајала четири сребра.
Иако су углавном били између петог и осмог места у финалном окршају, чини се да су се Зорић и Томићевић чували за крај. Изгледало је да ће медаље поделити Белоруси, Немци и Португалци, али је српски чамац, одвеслао сјајних завршних 250 метара. Време 84 хиљадитинке слабије од победника, довољно за друго место. Свега неколико метара недостајало је да се преузме и лидерска позиција. Но, злата ће у Белорусију.
Пајић је добро стартовао и све до последњих 250 метара био је у врху и борби за медаље. Ипак, нешто спорији финиш коштао га је девете позиције.
Спринтери у појединачној конкуренцији имали су мање успеха. Драгосављевић је освојио пету позицију у Б финалу, што је укупно 14. место у К1 200. Исту дисциплину веслао је и Бојан Милинковић. Његов пут се завршио у полуфиналу где је освојио девето место.
У Дизбургу смо поново имали наше кајакаше у четверцима. На 1.000 метара, веслали су: Томићевић, Зорић, Пајић и Торубаров. Од медаље их је делило мање од пола секунде, али су на крају морали да се задовоље четвртим местом, док су медаље поделили: Аустралија, Русија и Белорусија.
Четворка на 200 метара: Милинковић, Драгосављевић, Грујић и Новаковић, најпре су изборили пласман у финале другом позицијом у полуфиналној групи. Ипак, мерењем чамаца, утврђено је да је наш био 250 грама лакши од прописане тежине, те је посада дисквалификована.
Одмах следи нови Светски куп у Рачицама, што је тест и олимпијаца. Ово је и прво такмичење на коме изазивачи могу изазвати такмичаре који су обезбедили олимпијске норме.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa