19. maj 2016.19. maj 2016.
OSVRT

VIKENDICE NA CERU

Legendarni Cer, Plava planina, kako je zovu, sedamdesetih godina prošlog veka bila je poprište nelegalne gradnje, uglavnom manjih građevinskih objekata tipa vikendica. Tih godina dogodila se prava “najezda“ graditelja, koji su manje-više na mig tadašnjih vlasti, svakako bez odgovarajuće tada važeće dokumentacije želeli da upoznaju raskošnu prirodu Cera, pronađu mir, svežinu i čist planinski vazduh.
Više godina posle, tako stvoreno, pravo malo vikend naselje, zbog slabijeg održavanja izloženo je propadanju. U neke objekte odavno nije kročila ljudska noga i predstavljaju ruglo planine. S druge strane su oni koji i dalje služe svojoj svrsi. Bilo kako bilo, izgrađeni su na tada društvenoj zemlji ili privatnom posedu ali svakako bez odgovarajuće potrebne dokumentacije.
Novo zakonsko rešenje pruža mogućnost da i ovakvi objekti budu legalizovani.
- Procedura je totalno pojednostavljena, a i finansijski izdaci su znatno manji. Poverenje je dato privatnim geometrima, arhitektama i građevinarima. Zahtev stranka podnosi odeljenju za urbanizam. Uz posedovni list on sadrži i kopiju plana placa. Isto odeljenje donosi akt o ozakonjenju i takvo rešenje prosleđuje službi za katastar, koja opet po službenoj dužnosti i bez ikakve materijalne nadoknade uknjiži upis svojine. Napominjem da se to posebno knjiži, kaže Milorad Stanković, načelnik službe nepokretnosti u Šapcu, ističući da je dosta ovakvih objekata “niklo“ na obroncima Cera, odnosno privatnim posedima u delovima Radovašnice, Desića, Dvorišta, Rumske... To zemljište i vikendice postale su predmet trgovine, ponovo često bez ikakve validne dokumentacije što svakako utiče i na cenu tako sagrađenog objekta, koja je inače niska.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa