Инфо

19. мај 2016.19. мај 2016.
ОСВРТ

ВИКЕНДИЦЕ НА ЦЕРУ

Легендарни Цер, Плава планина, како је зову, седамдесетих година прошлог века била је поприште нелегалне градње, углавном мањих грађевинских објеката типа викендица. Тих година догодила се права “најезда“ градитеља, који су мање-више на миг тадашњих власти, свакако без одговарајуће тада важеће документације желели да упознају раскошну природу Цера, пронађу мир, свежину и чист планински ваздух.
Више година после, тако створено, право мало викенд насеље, због слабијег одржавања изложено је пропадању. У неке објекте одавно није крочила људска нога и представљају ругло планине. С друге стране су они који и даље служе својој сврси. Било како било, изграђени су на тада друштвеној земљи или приватном поседу али свакако без одговарајуће потребне документације.
Ново законско решење пружа могућност да и овакви објекти буду легализовани.
- Процедура је тотално поједностављена, а и финансијски издаци су знатно мањи. Поверење је дато приватним геометрима, архитектама и грађевинарима. Захтев странка подноси одељењу за урбанизам. Уз поседовни лист он садржи и копију плана плаца. Исто одељење доноси акт о озакоњењу и такво решење прослеђује служби за катастар, која опет по службеној дужности и без икакве материјалне надокнаде укњижи упис својине. Напомињем да се то посебно књижи, каже Милорад Станковић, начелник службе непокретности у Шапцу, истичући да је доста оваквих објеката “никло“ на обронцима Цера, односно приватним поседима у деловима Радовашнице, Десића, Дворишта, Румске... То земљиште и викендице постале су предмет трговине, поново често без икакве валидне документације што свакако утиче и на цену тако саграђеног објекта, која је иначе ниска.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa