2. jun 2016.2. jun 2016.
DAN U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ POSVEĆEN LEPTIRIMA

ŠARENO BLAGO SRBIJE

Svečanosti u petak, 27. maja prisustvovali i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije Nataša Planić i Milivoj Krvavac, biolog
Svake godine u OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu organizuje se Ekološki dan. On je bio posvećen leptirima. Tim povodom upriličen je četrdesetpetominutni program u kome su učešće uzeli učenici zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, kao i Baletska škola „Centar za igru“ Šabac.
- Leptiri su naše najdragocenije životinje. Zanesene svojom lepotom. Značajni su i kao oprašivači. Sve ih je više ugroženih jer se uništavaju njihova staništa, love se, priroda je zagađena. Ovom manifestacijom hteli smo jednostavno da podignemo svest o zaštiti i očuvanju leptira - rekla je Marija Đerić, nastavnica biologije.
Obraćajući se okupljenima biolog Milivoj Krvavac iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije napomenuo je da je leptira u svetu sve manje, dok mi imamo očuvana staništa i stabilne ekosisteme u mnogome.
- Sto devedeset tri vrste leptira živi u Srbiji što je oko četrdeset odsto ukupne faune leptira u celoj Evropi. Pedeset pet vrsta je zaštićeno koliko je ušlo, između ostalog, u Crvenu knjigu koju je uradio Zavod. Napominjem da postoje neki ugrožavajući faktori koji su sve izraženiji kao što je prekomerna i nekontrolisana upotreba pesticida od kojih stradaju ne samo leptiri nego i druge grupe sitnih organizama, odnosno beskičmenjaka, pčele i slično. Treba napomenuti da tome doprinose i napuštena staništa, odnosno livade, pašnjaci, gde nema pašarenja. Livade se jednostavno prirodnim sukcesijama izmenjuju u neke druge eko sisteme te samim tim sve je manje staništa za leptiri. Što je opet neki prirodni tok, odnosno evolucija nekih manjih ekosistema koji njima nisu baš najpogodniji - naglasio je Krvavac.
Pozivu da učestvuju na ovoj manifestaciji rado su se odazvali, kako je istakla Nataša Planić, rukovodilac grupe za obrazovno-izdavačku delatnost u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.
- Saradnja je uspostavljena prošle godine kada nam se javila prof. biologije Marija Đerić sa željom da učenici posete Zavod i obiđu našu izložbenu postavku na temu „Zaštita prirode u Srbiji“. Nakon par meseci učenici su došli. Tom prilikom su obišli našu izložbenu postavku, imali tematske radionice i to se njim tada jako svidelo. Ukazano je na mogućnost dalje saradnje i da škola ima inicijativu da obeleži Dan leptira što je nama bilo jako zanimljivo budući da u Srbiji, koliko je nama u Zavodu poznato, jedino vi obeležavate ovaj dan. Poseban segment kome su usmereni naši programi jesu programi za decu i omladinu i upravo podrška školama koje pokušavaju kroz redovan obrazovni sistem da i vaspitanje i obrazovanje za zaštitu prirode realizuju u okviru svojih predavanja i redovnih aktivnosti. Nadamo se da ćemo imati prilike još koji put da ugostimo decu iz ove škole, a i iz drugih škola iz Šapca, u našem Zavodu a takođe da tematski obradimo i neke druge aspekte i mogućnosti za očuvanje naše prirodne baštine - uverena je Nataša.
Gosti su domaćinima poklonili za kabinet biologije „Crvenu knjigu dnevnih leptira Srbije“, jedan set od šest edukativnih postera, kao i ustakljene primerke leptira urađenih prema originalu. Naknadno će biti uručene i nagrade učenicima koji su na Okružnom takmičenju iz biologije osvojili jedno od prva tri mesta.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa