2. jun 2016.2. jun 2016.
BIVŠI ĐACI UČITELjSKE ŠKOLE PROSLAVILI VELIKI JUBILEJ

POLA VEKA OD MATURE

Nekadašnji đaci Učiteljske škole u Šapcu proslavili su prošle subote pola veka mature. Radujući se susretu sa školskim drugovima, oko 35 učitelja u penziji prisetilo se đačkih dana.
Pola veka nakon izlaska iz školskih klupa, maturanti nekadašnje petogodišnje Učiteljske škole „Dušan Jerković“ ponovo ispred zgrade u kojoj su se školovali. 50 godina stariji, kažu da im se većina životnih želja ostvarila, a da danas evociraju uspomene, uz nezaobilazne svakodnevne teme.
- Najčešće razgovaramo o porodicama i o zdravlju. Teret godina i zdravstvenh problema za sada dobro nosimo. Naša generacije je školovanje u Učiteljskoj školi počela 1961/62. godine. Godinu dana kasnije u Šapcu je osnovan hor „66 devojaka“ a većina devojaka koje su pevale u prvoj postavi hora su bile naše školske drugarice. Učiteljska škola davala je veoma kvalitetan učiteljski kadar. Iznedrila je generacije koje su ostavile duboke tragove u nauci, umetnosti i književnosti, rekao je Živko Popović, profesor u penziji.
Nekadašnja učenica V/2, Slobodanka Milošević, kaže da se školski drugovi sreću i mimo obeležavanju godišnjica mature.
- Okupljamo se svake prve subote u junu svake godine, kada na druženje dođu naši školski drugovi iz raznih gradova Srbije, ali i iz Bosne i Hercegovine. Mi koji živimo u Šapcu još češće organizujemo druženja. Ove godine okupilo se nas 35, a pre proslave mature smo otišli do crkve, kako bi odali počast za naših 27 školskih drugova koji više nisu sa nama, navela je Miloševićeva.
Šabački učitelji imaju jedan predlog za grad.
- Naša generacij je na izmaku. Želja nam je da se ispred Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ postavi mala spomen tabla, na kojoj će pisati da se u toj zgradi nalazila Učiteljska škola. Smatramo da to nije veliki izdatak ni napor, kako bi se očuvalo sećanje na generacije učitelja koje su se školovale na ovom mestu, rekao je Popović.
Druženje maturanata Učiteljske škole nastavljeno je u restoranu uz muziku „Čivijaša“, uz dogovor da se okupe i sledeće godine.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa