2. jun 2016.2. jun 2016.
NAJLEPŠE PRIČE O BILjKAMA I PRIJATELjSTVU

BAŠTOVANSKO UMEĆE LjUDSKOG DUHA

U dvorani “Vinaver“ u Aneksu, protekle srede je predstavljena knjiga “Pisac u vrtu“, koju je priredio pesnik Tomislav Marinković. O knjizi i prijateljstvu, govorili su pisci Petar Arbutina, Ljubica Arsić i Goran Petrović, koji su i autori pojedinih priča ove antologije proznih tekstova o svetu biljaka.
Na srpskoj književnoj sceni nije postojala slična knjiga, a prema rečima Ljubice Arsić, “s obzirom na zanimljivost, antologija će podstaći i druge autore da se bave ovom tematikom“.
- Reč je o mojim prijateljima piscima, koji godinama dolaze kod mene, a poneko od njih ponese i neku biljku sa mog rasadnika. Došao sam na ideju, posle petnaestak godina, da ih zamolim da napišu nešto o tim biljkama i svi su se odazvali. Kad je prikupljen dovoljan broj tekstova, Petar Arbutina, urednik Službenog glasnika, predložio je da odštampamo knjigu, iako ja nisam imao tu nameru u početku, hteo da sačuvam priče, kao uspomenu. Sada sam zadovoljan, jer ova knjiga pokazuje da i pisci gaje izvesno baštovansko umeće ljudskog duha, rekao je Marinković, koji je, posle nagrada “Branko Miljković“, “Zaplanjski Orfej“, “Vasko Popa“ i “Miroslav Antić“, nedavno dobio i “Disovu nagradu“, koja se dodeljuje za celokupan pesnični opus.
Knjiga “Pisac u vrtu“ grafički je bogato opremljena floralnim motivima, a svi tekstovi su različiti, što joj daje posebnu vrednost.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa