9. jun 2016.9. jun 2016.

75 GODINA ORGANIZOVANOG PLANINARSTVA U VOJVODINI

U povodu 75. godišnjice organizovanog planinarstva u Vojvodini, šabački planinari su se odazvali pozivu, kako bi prisustvovali obeležavanju ove manifestacije, koja se odvijala u dane 11. i 12. juna ove godine na terenima Carska bara.
Organizator ove manifestacije, koja nosi naziv “24. susret planinara na Carskoj bari“ koja se nalazi sedamnaest kilometara udaljena od Zrenjanina ““ planinarski klub “PK Zrenjanin“.
U okviru ove manifestacije programom je predviđeno održavanje 13. po redu pešačko ““ biciklističkog maratona u dužini od 15 km, kao i održavanje IV kola vojvođanske traking lige i orijentaciono planinarsko takmičenje za KUP Carska bara 2016.
Šabački planinari, i pored brojne ekipe iz tehničkih razloga nisu uzeli učešća na ovom takmičenju, te su prvog dana vikenda i van konkurencije ispešačili petnaest kilometara stazom pored Cerske bare, “povećavajući“ kondiciju za tekmičenje planinara Republike Srpske, koje će se odvijati narednog vikenda na terenima Majevice, kod Ugljevika.
Prilikom odlaska na Carsku baru Šapčani su “prešli“ preko novosagrađenog mosta, kod Beograda, koji nosi ime proslavljenog srpskog naučnika Mihajla I. Pupina, a potom posetili Pančevo, u kome su ispred istoimenog hotela “napravili“ seriju slika pored umetnički improvizovano sagrađene tipične banatske kućice sa “kibic fensterima“ pored koji stoje Lala i Sosa ““ o kojim su od meštana Banata, mogli da čuju niz anegdota i viceva, kao što je vic: “Pozove Sosa prijatelja iz Kikinde, da je poseti, naglasivši mu u kojoj će je kafani naći, gde će biti za jednim od stolova. Prijatelju ako me ne nađeš za stolom sigurno ćeš me naći pod stolom“... Ovom prilikom Šapčani su mogli saznati kako su Banaćani prozvani Lalama...
“Prilikom posete carice Marije Tereziji, tadašnjoj Vojvodini, u njenu čast postrojena su tri ešalona vojnika ““ graničara. Prvi ešalon sačinjavali su vojnici iz Banata, drugi ešalon sačinjavali su vojnici iz Srema a treći vojnici iz Bačke. Posle predaje raporta komadant ešalona predao je Carici buket lala. Carica impresionirana izgledom, stasom i držanjem vojnika, prilikom njihovog obilaska spontano je počela bacati lale ““ cvetove ““ po njima govoreći: “Šta će meni ove lale? Ovo su moje lale, pokazujući na ešalon Banaćana! Ovo su moji junaci, koji brane moju carevinu!...
Šapčani su posetili Galeriju slika naivnih umetnika u Kovačici, a potom i rodno mesto srpskog Nobelovca, jednog od svetski cenjenih naučnika srpskog porekla Mihajla Idvorskog Pupina, u selu Idvor!
Šabačke planinare, u vreme odmora, zabavljala je najmlađa učesnica među njima, desetogodišnja Teodora Dragojević, svirajući na fruli muzičke numere, kao što je “Kolubarski vez, Golubice bela i dr. Teodora je članica KUD “Čivija“, i ovo joj je bilo prvo druženje sa planinarima, koje je na nju ostavilo najlepše utiske.
M. Botić
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa