Info

7. jul 2016.7. jul 2016.
PREDSTAVLjENA KNjIGA O JUNAŠTVU, MUČENIŠTVU I SLAVI SRPSKOG NARODA U IZBEGLIŠTVU NA KORZICI

DOPRINOS NOVOM SAGLEDAVANjU ISTORIJE

Povodom obeležavanja stogodišnjice Albanske golgote i srpskog izbeglištva u Francuskoj tokom Prvog svetskog rata, u organizaciji Srpskog udruženja „Ćirilica“ iz Beograda““Povereništva Vrnjačka Banja i Biblioteke „Dr Dušan Radić“, 2. jula 2016. godine na centralnom Trgu kulture u Vrnjačkoj Banji predstavljena je knjiga „Srbi na Korzici“ Zorana Radovanovića, autora ove publikacije iz prve desetotomne Edicije „Srbija 1914-1918“ koja je na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu nagrađena za „Izdavački poduhvat godine“.
Drenovački učitelj Zoran Radovanović je saopštio do sada nepoznate podatke o boravku srpskog izbeglištva na francuskom ostrvu Korzici vezan za ovaj izuzetno značajni period o kome malo Srba i Francuza zna i na taj način dao pun doprinos novom sagledavanju istorije Prvog svetskog rata.
Naratori su bili dr Anđelka Lazić, profesor iz Šapca i Mića Živojinović, pukovnik u penziji iz Beograda. Na zadovoljstvo više stotina prisutnih gledalaca Hor „Abrašević“ iz Vrnjačke Banje izveo je nekoliko autentičnih srpskih vojničkih pesama oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918, a antologijsku vojničku melodiju našeg kraja „Na Šabac je udario Švaba“ otpevao je i odsvirao na violini poznati šabački muzičar Milić Isailović iz Bogosavca.
U Vrnjačkoj Banji promovisana knjiga „Srbi na Korzici“ Zorana Radovanovića

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa