7. jul 2016.7. jul 2016.
HORTIKULTURA

Održavanje dvorišta i cveća u letnjem periodu

Zalivanje je osnovna potreba travnjaka i cveća tokom vrelih letnjih dana. To je najbolje raditi ujutro ili posle ponoći. Nikako predveče. Najniža temperatura zemlje je oko 5 sati i što ste bliže tom periodu zalivanje je blagotvornije. Šef sektora zelenila u JKP „Stari grad“ Vojislav Stojčić kaže da održavanje privatnih travnjaka i saksijskog cveća nije previše komplikovano ni skupo.
-Visoke temperature iziskuju i veće zalivne norme, što znači da travnjake treba zaliti obilnije, sa 10 do 15 litara na kvadratni metar. Ukoliko se učini na taj način, nije neophodno zalivati svaki dan. Cveće se tretira na isti način a ukoliko postoji mogućnost treba ga jednom sedmično prihraniti sa vodotopivim đubrivom, rastvorom koncentracije 10 do 20 grama u 10 litara vode. Kao dobar primer za tu vrstu prihrane pokazao se „Murtronik“. Nešto više vremena treba posvetiti održavanju ruža u letnjem periodu. Sve precvetale pupoljke otkloniti da ne troše snagu biljke a posle kiše tretirati list da bi ostao zdrav. Najbolje je to uraditi sa Kvadrisom ili Tiltom, rastvorom 10 mililitara na 10 litara vode a ako se pojave biljne vaši dodati insekticid (na primer Aktara, Apač, Mospil). Ovakva zaštita je relativno jeftina jer postoje mala pakovanja, preporučuje Stojčić.
Tuširanje biljaka se ne preporučuje dok su visoke temperature. Ako je to neophodno, ako se biljke nalaze uz puteve ili blizu nekog gradilišta, onda sačekati najnižu dnevnu temperaturu.
Ukoliko ste poželeli da osvežite terasu novim cvećem, idealna je surfinija, verbena, vinke, dihondre, muškatle ili begonije. Sve one su otporne i prilagođavaju se osunčanim prostorima ako su u adekvatnim saksijama. Za prostore u senci najbolja je vredna liza, koleus ili žarice. One čak bolje napreduju u hladu. Cena saksijskog cveća je od 40 do 200 dinara i može se kupiti u sektoru zelenila.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa