14. jul 2016.14. jul 2016.

Mandatar

Kada bi vas neko pitao sada da brzo, bez razmišljanja, kažete šta mislite pre koliko vremena su se u Srbiji desili izbori, priznajte da biste teško baš iz prve bubnuli tačan odgovor. Zar ne deluje kao da je to bilo davno, toliko davno da samo najstariji među nama još uvek pamte da je u pradavna vremena postojalo nešto poput izbora? Život pod tehničkom vladom, odnosno takozvani tehnički život, je postao normalan život, život kakav smo oduvek živeli i život kakav zaslužujemo.
A Premijer - šta to beše? Zar nas oduvek nije vodio mandatar, uostalom to i zvuči nekako autoritativnije od premijera. Premijer zvuči kao nešto što se već desilo, nešto gotovo, svršen čin. Mandatar, s druge strane, podrazumeva nešto aktivno, u nastajanju, u pokretu, potencijal koji tek treba da se ostvari u svom punom sjaju i moći, neuglednu gusenicu koji čeka svoj trenutak kada će izaći iz svoje čaure i započeti svoj mandat u vidu prelepog leptira, jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da.
Istina, ni Mandatar nije u početku planirao da ovoliko dugo bude Mandatar. Nekada je bio Prvi Potpredsednik, i to očigledno nije bila uloga za njega. Kao golman ili bek u fudbalskom timu - svi znaju da bez njega ništa neće funkcionisati, ali džabe kad centarfori uvek pokupe svu slavu. Uloga Premijera, sa druge strane, je bila ispunjenje svih njegovih ciljeva. Ali naravno da čovek uvek želi nešto više, a naročito takav čovek. Ili kada već ne može više, onda barem - drugačije. Zato je, kada je ponovo postao Mandatar, rešio da se ovaj put malo duže zadrži u toj potcenjenoj ulozi. Da uživa i da se možda i malo, odmori, iako to baš blasfemično zvuči. Da gleda i posmatra dok svi nestrpljivo čekaju na njegov mig - šta će uraditi, kada će se smilovati, koga će u svojoj mudrosti izabrati, kome će sve dati mandat?
Ah, velika je moć mandatara, možda čak i veća od premijerove - čak i na medijskoj sceni u doba mandatarstva nema apsolutno nikog osim njega - drugi koji se eventualno tu i tamo pojave u medijima su u najboljem slučaju tehnički ministri, drugim rečima niko i ništa.
Kada bi samo ovo moglo da potraje malo duže od zakonom propisanog ograničenog vremenskog perioda. A onda, sve ispočetka, do sledećih izbora. Ko će da dočeka da ponovo bude - Mandatar.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa