Info

21. jul 2016.21. jul 2016.
Pete ŠabaČke konjiČke sveČanosti

NEODOLjIVI ŠARM ŠABAČKOG GALOPA

Trke za prestiž, zaprege za paradu, revija šešira, izložba slika ““ tako se praznovala lepota, slavila tradicija, trčalo za pehar, lovor i istoriju ...
Vrele dane jula na stazi dodatno je podgrejao siloviti topot najbržih galopera, a kraj nje najšarmantnije dame, sa šeširima po poslednjoj modi, kako dolikuje varoškom epitetu srpske prestonice galopa. Na izmaku drugog veka dokumentima potvrđene ljubavi prema galopu u ovom delu Srbije, nove stranice istorije ispisuju se velikim slovima... ŠABAČKE KONjIČKE SVEČANOSTI ““ petu godinu za redom sabrale su sve koji o konjima znaju sve i sve koji u lepoti uživaju, bez znanja o distancama, pedigreu, startovima, rekordima i pehovima, jer za neponovljiv osećaj lepote LjUBAV je dovoljna....Devedeset galopera u dvanaest trka i preko pedeset zaprega u paradi i takmičenju više je nego dovoljno za sve sladokusce, ljubitelje konjičkog sporta, ako statistika išta može da kaže o onom što se doživi kad se sa istim nestrpljenjem čeka svaki novi start i istom radošću svaki novi trijumf.... Za statistiku i istoriju ostaju rezultati, za pamćenje osećaj koji se ne prepričava.
- Drago mi je što se na ovom mestu okuplja sve veći broj ljubitelja konjičkog sporta, dolaze gosti iz inostranstva, dolazi sve veći broj mladih, roditelji sa decom, pa ovaj događaj opravdava epitet „praznika galopa“ kako ga nazivaju ““ rekao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
U najprestižnijoj među velikim trkama, Memorijalu kralja Aleksandra, drugi put je trijumfovalo grlo u vlasništvu štale „Intergaj“, Sammis Njarrior (Myboycharlie/Tahfeez), koji je u treningu u Budimpešti.
- Pamtim da sam još kao dete dolazio na Šabački hipodrom. Danas sam mnogo srećan što po drugi put osvajamo pehar u ovoj velikoj i prestižnoj trci, jer imamo odlične konje ““ kaže Slobodan Jovanović, vlasnik.
Slave trijumf i Gabor Maronka, trener i Andrea Fele, Italijan, džokej koji je za ovu trku stigao iz velikog trenint centra u Pizi, iz štale Endo Boti.
Za pamćenje ostaje da je drugu godinu za redom, sada već sopstveni, rekord u trci Super sprint, oborila Triniti River (Three Valleys/Blane Njater) KK“Perjanik“, 1000 metara- 0,57,3, džokej Željko Ilić, trener A. Mihajlovski. Šabačku milju, takođe drugi put, uzeo je najuspešniji u dosadašnjem delu sezone Naughty Jack (Jocker Jack/Niksa), Miloša Adamovića, trener Bojan Šendeković, jahač Đorđe Perović. Perović, srpski internacionalac, trenutno najbolji strani jahač u Južnoj Koreji, slavio je još u dvogodačkom kupu, u sedlu Keep Calm (Schnjachbuckler/Chaka Dan), Stefana Ugnješića, Reed Billy-ija (Gilgameš/Redchete), M. Dautovića i u kvoteru, na ljubičevskom Meraku (Farljad/Machieventa), koji je prvi prošao kroz cilj i u trci amazonki, u kojoj je trijumfovala Suzana Živanović. Prvog dana svečanosti najbrža omica bila je Kalina Lady (Glavalcour/Kalifornija), vlasnik, trener i jahač Tika Vujković, „žensku milju“ uzela je gošća iz Mađarske Dirty Dreamer (Doctor Dino/Delta Dival), u vlasništvu Anđelka Jurkića, dok su u preostale dve trke slavile Bahata (Seattle Sur/Blue Bell), vlasnik i trener Šendeković, sa Ilićem u sedlu i Starletta (Honoured Guest/Sunset Crest) štale Antilop, jahač Goran Mešetović.
Više od pedeset zaprega pokazalo je svoje umeće u Šapcu, a organizacijom i saradnjom sa šabačkim klubom zadovoljan je Vjekoslav Papadopulo, predsednik Udruženja za zaprege. Fijakeri su provozali i najšarmantnije dame na Šabačkom hipodromu, uz nezaobilazni modni detalj ““ šešir, u reviji salona „Vesna“ iz Beograda. Laskavu titulu najšarmantnije ponela je Maja Damnjanović.
- Još kao mala sam volela da dolazim ovde, nekada sam na hipodromu provodila dosta vremena. Čast mi je da sam ponovo tu i ovo je izuzetna prilika da ponesemo ovako divne šešire - kaže pobednica takmičenja.
Svoj šarm su prikazale i juniorke, a bogatstvu programa doprineli su i nastupi KUD „Abrašević“ i Sportskog udruženja NIKAZ STARZ, Sanje Nikšić, kao i izložbe vina, automobila i Bazar zdravlja šabačkog Doma zdravlja, kao prilika da se, posle uzbudljivih trka i izveštaja sa kladionice, provere osnovni zdravstveni parametri.
Izložba slika „Pomen golgoti Srbije“ akademskog slikara Dragana Martinovića, bila je svojevrsni omaž stradanju Srbije, Šapca i Mačve u Velikom ratu i dug prošlosti, kao zalog za budućnost.
Veliko interesovanje publike, brojni gosti iz regiona, dobra organizacija i bogat program, opravdali su epite galopskog događaja sezone.
- Prošle godine sam mislio da smo u organizacionom smislu postigli maksimum kada su u pitanju Šabačke konjičke svečanosti, međutim, ove godine je ta granica pomerena, pa me raduje što se u velikom broju trka i bogatom programu može pronaći za svakog ponešto, što dokazuje preko pet hiljada ljudi ovog vikenda na Šabačkom hipodromu ““ rekao je Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, uručivši pehar pobedniku kraljevog memorijala.
Šabačke konjičke svečanosti i ovoga puta su dokazale da „tradicija nije obožavanje, već održavanje vatre“, održavajući „vatru konjičkog sporta Srbije“, pa se zato „mesto dobrih susreta ““ Šabački hipodrom“ visoko pozicionira na mapi konjičkog sporta regiona.
Tekst: M.Musić Foto: Jelena Ilić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa