21. jul 2016.21. jul 2016.
SABOR U HRAMU SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG

DANI MAJKE BOŽJE

U nedelju, 24. jula, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama, obeleženi su Dani Majke Božje i Svetih carskih mučenika Romanovih. Nekoliko stotina vernika došlo je iz Beograda, Zemuna, Obrenovca, Valjeva, Šida, Šapca i dijaspore.
Posle svete liturgije, litije i rezanja slavskog kolača, postavljen je Časni Krst Gospodnji, “da nas blagosilja, zakriljuje i pomaže u duhovnim podvizima“.
- Budi se vera u našem narodu iz dana u dan, milošću Božjom, molitvama Presvete Bogorodice i svetih ugodnika, mučenika i ispovednika, svetog oca Vasilija Ostroškoga. Vreme nam ističe i moramo da se ujedinimo, uz pomoć Majke Božje, šire od nebesa, posrednice našeg spasenja, zaštitnice pravoslavnih, koja nam daje snagu i moć da “stajemo na zmije i škorpije i svaku silu vražju“. Njena ikona Port-Arturska se javila ruskom narodu 1903. godine i objavila da se pošalje u Port-Artur, da pruži pomoć i pokroviteljstvo ruskoj vojsci. Tada nije njena zapovest ispunjena, ali zato mi danas, sto godina kasnije, živimo u vremenu kada Ona zakriljuje omoforom svojim naš grad koji je mučenički, stradalni grad, koji je platio skupu cenu slobode u Prvom i Drugom svetskom ratu. Moramo biti svesni čiji smo potomci da opstanemo i istrajemo braneći veru, naciju i otadžbinu, rekao je sveštenik Ivan Jančić, starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog.
Proslava je upotpunjena Duhovnom akademijom i umetničkim programom u kom su učestvovali pojac Ljubomir Manasijević, dramski umetnik Borivoje Božanić, KUD “Batajnica“, guslari i drugi.
Kopiju ikone Majke Božje Port-Arturske ikonopisao je prota Mihailo Osipenko iz Pokrova i blagoslovio da ona bude zaštitnica srpskog roda. Posle njegove smrti, ikonopisanje je završio i amanet svog oca ispunio njegov sin Sergej. Ikona je, pre deset godina, našla svoj dom u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa