21. jul 2016.21. jul 2016.
VEĆE OPŠTINE KOCELjEVA DONELO ODLUKU O IZRADI PLANA DETALjNE REGULACIJE “BRANA KAMENICA (ĆUKOVINE) NA TAMNAVI“

SPAS OD POPLAVA

U koceljevačkoj opštini proteklih meseci nastavljeni su radovi na saniranju posledica od katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju u maju 2014. godine. Uređuju se manji i veći vodotokovi, grade porušeni i revitalizuju oštećeni mostovi, prvenstveno na reci Tamnavi na kojoj će, prema tvrdnjama rukovodstva opštine, “nići“ brana sa akumulacijom uzvodno od naselja Kamenica koje se decenijama unazad bori sa konstantnim izlivanjem ove reke i njenih pritoka.
U cilju realizacije ovog projekta načinjeni su tek prvi koraci te su stoga prošle nedelje članovi opštinskog veća verifikovali odluku o izradi Plana detaljne regulacije Brana Kamenica (Ćukovine) na reci Tamnavi.
Prema rečima načelnika za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove Zlatka Popovića aktivnosti vezane za izgradnju ove brane sa akumulacijom traju već godinu dana.
- Poplave iz 2014. godine naterale su nas da ozbiljnije radimo na prevenciji velikih voda. Tamnava je državna reka i o njoj vodi računa država preko nadležnih ministarstava i preduzeća. Rađene su određene studije koje su pokušale da daju najbolje rešenje. U svim dosadašnjim studijama koje su počele da se rade pre godinu dana za ceo Kolubarski okrug, ne samo za reku Tamnavu nego za sve vode Kolubarskog sliva, ideja je bila da taj objekat bude uzvodno od naselja Kamenica i u taj prvi dokument je unet naziv brana Kamenica. Ovo ime zadržano je i u svim kasnijim dokumentima. U međuvremenu analizirane su potencijalne lokacije i od četiri stručni timovi su procenili da pregrada treba da bude u blizini skretanja za naselje Ćukovine. To znači da će na ovoj lokaciji biti pregradni deo brane dok će akumulacija biti uzvodno - objasnio je Popović.
Prema još uvek nezvaničnim podacima procenjuje se da će se pod vodom naći oko 150 hektara zemljišta u katastarskim opštinama Ćukovine, Goločelo, Gradojević i Galović, dok bi brana bila visoka oko deset metara. Za potrebe izgradnje ovog objekta biće neophodno i izmeštanje dela asfaltnog puta prema Donjem Crniljevu koji se sada koristi. Planom detaljne regulacije, u saradnji sa JP “Putevi Srbije“ koji su nadležni za ovu saobraćajnicu, biće definisana i nova trasa.
- Suština izgradnje brane jeste prihvatanje abnormalnih količina padavina, posebno u prolećnim i jesenjim mesecima, i prevencija od poplava naselja lociranih nizvodno. Kasnije bi tu akumuliranu vodu u toku letnjih meseci mogli da koristimo za druge namene, poput navodnjavanja ili za razvoj nekog vida turizma. O tome ćemo još da razmišljamo. Važno je da se na ovaj način i Koceljeva i poljoprivredne površine i domaćinstva štite od poplava. Brana se radi u neregulisanom delu reke, a nizvodno će se regulisati rečno korito koje bi kontrolisano moglo da propušta vodu iz akumulacije. Ovo je zaista kapitalan projekat koji će koštati više desetina miliona evra - ocenio je predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić.
Osim ove odluke doneta je i ona koja se odnosi na izradu Strateške procene uticaja na životnu sredinu za plan detaljne regulacije brane.
- Mi smo mišljenja da je neophodno uraditi i stratešku procenu jer su aktivnosti na izgradnji brane takve da će neizostavno uticati na životnu sredinu, i na zemljište koje će se naći pod vodom, i na živi svet, na mikroklimatske faktore koji će se javiti, te zato smatramo da je neophodno uz plan detaljne regulacije uraditi i ovaj dokument. Pred nama je svakako veliki posao i sve što bude rađeno biće dostupno i dato na uvid javnosti - istakao je Popović.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa