21. jul 2016.21. jul 2016.
INICIJATIVA ZA DIREKTNU ŽELEZNIČKU LINIJU ŠABAC ““ BEOGRAD

PRUGOM DO PRESTONICE

Može se i danas putovati vozom od Šapca do Beograda, ali stare romantičare, poklonike vožnje jednim od najstarijih, ali i najjeftinijih prevoznih sredstava, na tom, ne dugom putu, očekuje presedanje i nekoliko sati vožnje. To bi moglo da se promeni ukoliko Železnice Srbije prihvate inicijativu Udruženja ljubitelja železnice
Članovi ULjŽ pokrenuli su inicijativu da se ponovo uspostave direktne linije iz Šapca i Loznice do Beograda, kao što je to bio slučaj do 1990. godine.
- Čuveni voz “Mačva ekspres“ saobraćao je od Šapca do Beograda dva puta dnevno do početka poslednje decenije prošlog veka kada je ukinut. Ponovno uspostavljanje linije ne zahteva velike troškove, s“™ obzirom da već sada pruga ispunjava sve uslove da vreme putovanja bude približno sat i po vremena, što je slično autobuskom prevozu, a voz je neuporedivo komforniji. Južno od Šapca železnička infrastruktura je u lošijem stanju, ali se može rekonstruisati ““ istakao je, pojašnjavajući inicijativu, član Udruženja Karlo Polak.
Kako 60 % stanovnika Mačvanskog okruga živi u naseljima uz prugu, ponovo uspostavljanje direktne i finansijski povoljne veze sa prestonicom, kao i usklađivanje reda vožnje sa smenama đaka i radnika, omogućilo bi razvoj turizma, privrede, poljoprivrede. Zbog toga, zahtev ULjŽ naišao je na podršku širom okruga.
- Mi apsolutno podržavamo ovu ideju. Ljudi su svesni da je putovanje vozom poseban doživljaj, da je vožnja udobnija nego u nekim drugim prevoznim sredstvima, ali brojna presedanja i dužina putovanja, odbija ih od ove solucije. Kada bi ponovo zaživela linija Šabac ““ Beograd, broj putnika bio bi znatno veći ““ naglasio je direktor Turističke organizacije Šapca Dragojlo Lazić.
Procene stručnjaka su da je sada pruga od Šapca do Beograda osposobljena za brzinu voza do 100 kilometara na sat, a krajem ove i početkom naredne godine u planu je rekonstrukcija poteza Šabac ““ Loznica ““ Mali Zvornik.
Preuzeto sa TV Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa