28. jul 2016.28. jul 2016.
ZAVRŠENA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA POSVEĆENA 201. GODIŠNjICI BOJA NA DUBLjU

REČI SRPSKE SLOBODE

Prošle sedmice (25. i 30. jul 2016.) u Dublju je završena tradicionalna, dvodnevna manifestacija obeležavanja 201. godišnjice Boja na Dublju.
Prvog dana, program se odvijao na otvorenoj sceni u crkvenom dvorištu i deo na bini u Domu kulture, zbog kiše. Sastojao se najvećim delom od nastupa dvadesetak folklornih društava iz isto toliko mesta u Srbiji, a centralni deo je bio takmičenje školaraca za titulu mladog dubljanskog vojvode u ovoj konkurenciji (školska omladina). Pobedio je Vladimir Kovačević iz Dublja.
Proslava je nastavljena u prošlu subotu, sličnim kulturno-umetničkim programom, a u konkurenciji seniora, laskavu titulu, dubljanskog vojvode za ovu godinu, poneo je Miloš Paunić iz Badovinaca.
Pomen izginulim vojnicima, služio je seoski sveštenik Uroš Živanović. Četiri dana je radila i slikarska kolonija, a posetioci su mogli da vide nastale radove, dvanaest umetnika iz Dublja i okoline. U hramu Voznesenja Hristovog, smeštena je i čuvena kripta sa vitrinom u kojoj su izloženi predmeti nađeni kod poginulih srpskih i neprijateljskih vojnika. Predmete je restaurirao i konzervirao stručni tim Narodnog muzeja u Šapcu. I što je posebno za isticanje, na ovom mestu počivaju zajedno ostaci učesnika Boja, koji su tako, što je pisac primetio: Pomireni u večnom spokoju.
Boj na Dublju između srpskih ustanika sa jedne i Turaka sa druge strane, u kome je učestvovao i srpski knez Miloš Obrenović, odigrao se 26. 07. 1815. godine, predstavlja jednu od važnih prekretnica u Drugom srpskom ustanku. Knez Miloš je poslao pismo Kuršid paši u kome mu objašnjava da se Srbi nisu pobunili protiv cara, već zuluma Sulejman paše Skopljaka.
Veličanstvena pobeda ustanika rezultirala je dugotrajnim pregovorima i konačno slobodi Srbije.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa