4. avgust 2016.4. avg 2016.
„KOMBINART“

ZAJEDNIŠTVO RAZLIČITOSTI

Od osnivanja 2012. godine neformalna grupa šabačkih umetnika, među kojima su slikari, vajari, arhitekte, dizajneri, pokrenula je talas kreativnih vibracija u čijim središtu je koncept „Otvorene galerije“
U vremenu kada besmisao dobija svoju smislenu stranu, kič postaje važniji od kvalitetnog umetničkog izraza, a umetnost u potpunosti skrajnuta u društveni okvir skoro nepoželjnog, grupa mladih entuzijasta, osnovala je neformalnu grupu umetnika simboličnog naziva „Kombinart“. Kritički nastrojeni prema svemu onome što tišti mlade generacije u besmislu vrremena koje nema sluha za prave vrednosti postavili su za cilj podsticanje i predstavljanje stvaralaštva mladih umetnika. Tako je krenula njihova, sada već prepoznatljiva, priča „Otvorena galerija“.
- „Otvorena galerija“ je naš prvi projekat, projekat oko koga smo se okupili. Ideja je bila jednostavna, možda i naivna, ali je odlično upalila. Želeli smo da prikažemo umetničke radove mladih stvaralaca ali tako da ih vidi što više ljudi. Galerije u kojima se inače izlaže u našem gradu, obično su nam bile nedostupne, a osim toga, u njih su stupali uvek isti ljudi, često malobrojni. Rešili smo da isprovociramo publiku na ulici, da izazovemo reakciju. I mislimo da smo uspeli. „Otvorena galerija“ postala je prepoznatljiv pojam za koji svako vezuje neku različitu asocijaciju. Taj rani uspeh „iz prve“ potvrdio nam je da smo na pravom putu i terao nas je dalje ““ kaže arhitekta Marko Gavrilović, jedan od osnivača ove nadasve zanimljive grupe.
Različitog umetničkog senzibiliteta grupu, koju su pored Marka pokrenuli i slikarka Dragana Đurđević, vajarka Milena Obradović i dizjaner Nemanja Manjenčić, na okupu drži zajednički povezujući cilj, a putevi do njega su, kako sami ističu, stvar diskusije i razmatranja.
- Jedino pravilo koje imamo je to da moramo svi da se složimo ako treba doneti odluku ili pokrenuti akciju. To je možda ujedno i razlog našeg uspeha, jer smo svi toliko različiti da kada se svi složimo oko nečega, to pokriva dosta prostora. „Kombinart“ je zajedništvo različitosti. Kod nas vlada čudan sklop ljudi različitih profesija, tendencija, umetničkih pristupa, političkih, verskih i seksualnih opredeljenja, koji se na kraju odlično uklapaju i proizvode talase na ovdašnjoj sceni, dodaje Dragana.
Na tim talasima, tokom prethodne četiri godine, grupa je odlično balansirala. Od izlaganja na oglasnim tablama, štampanja radova na kućnom štampaču, izlaganja na autobuskim stajalištima, bilbordima, izlaganja skulptura na ulici, pesama i crteža na Trgu do ovogodišnje mobilne konstrukcije „Umetnost u pokretu“, svoju osnovnu ideju otvorene galerije pretvorili su u sveprisutnu stvarnost ne samo urbane, gradske sredine, već i seoske.
- „Umetnost u pokretu“ je serija letnjih izložbi po seoskim mesnim zajednicama našeg grada. Do sada smo bili u Lipolistu i Tabanoviću, a u planu su još dva mesta i za kraj ““ Šabac. Cilj nam je i ovde da proširimo publiku, da uključimo sve stanovnike, da pokažemo čime se bavimo. Radove za izložbu dobili smo putem javnog konkursa na koji su se javili umetnici sa prostora čitavog regiona.
Saradnja sa šabačkim ustanova kulture poput Biblioteke šabačke urodila je plodom. Prošlogodišnja „Noć muzeja“ u prostorijama i dvorištu pomenute institucije bila je u znaku „Zlatnog doba HI Zorke“.
- U našem međusobnom odnosu možda se baš poklopila prava mera ozbiljnosti i ludosti koja postiže prave rezultate. Nećemo preslišavati sve ono što smo zajedno napravili, ali svakako da je izložba „Zlatno doba HI Zorka“, jedan od karakterističnih primera te saradnje. Imali smo priliku da proučavamo bogatu građu o fabrici, da sakupljamo predmete po najneobičnijim mestima, a da zatim sve to sublimirano prikažemo i izazovemo iskrene emocije kod naših sugrađana. Neki od radova stvorenih za tu noć, ostali su u Biblioteci, kao što je Milenin zlatni bicikl. Neke smo doneli kasnije, kao poklon za useljaj u novi dom Aneks Biblioteke.
Zanimljivom izložbom radova Zorana Kardule, dizajnera iz Makedonije, u julu ove godine započeta je saradnja i sa Kulturnim centrom.
- Saradnja je ostvarena na poziv nove direktorke Sonje Petrović Jagić. Zoran je obradio postere iz doba našeg detinjstva na savremeni način, ali čuvajući suštinu tog dizajna, upravo želeći da pokaže kako se tada dosta polagalo na kvalitetan dizajn i prezentaciju proizvoda, mesta, naše zemlje.
Pored osnivača članovi ilustrator Branko Jović, slikarka Ivana Jelić, arhitekta Marijana Vasić, muzičar Milan Katanić, slikar Dragan Đurđević, fotograf Miloš Perić i mnogi drugi uključuju se u realizaciju različitih projekata. Mesta za sve one željne da pokažu šta znaju i mogu ima što potvrđuje i Marko.
- Mladi i neafirmisani umetnici koji nemaju mogućnosti izlaganja mogu uvek da nam se obrate i pošalju radove u digitalnoj formi putem naše fejsbuk stranice „Kombinart“ (njnjnj.fb.com/kombinart) ili elektronskom poštom na: grupakombinartŽgmail.com. Mi smo uvek raspoloženi da prihvatimo i pomognemo kvalitetne mlade autore.
Jedinstven savet, kada je u pitanju opstanak mladih u umetničkim vodama, ne postoji.
- Umetnici su individualci i svako od njih ima svoj put, pa je u tom smislu nezahvalno davati uopštene savete. Ono što možemo reći svima. to je da ne odustaju. Ako su rešili da se bave umetnošću, često će biti šikanirani, teško će obezbeđivati svoju egzistenciju, ali ako je to ono bez čega ne mogu da zamisle svoj život ““ od toga ne mogu pobeći. Mi smo rešenje našli u udruživanju uz pomoć kojeg činimo naše delovanje vidljivijim, i to je nešto za početak. Ako mogu toliko da iskorače, mi im svesrdno preporučujemo da to urade. Ipak, shvatili smo vremenom da ovo nije za svakoga.
Dok se bore sa vetrenjačama našeg doba istrajavaju u svojim zamislima. Želja im je da sa „Otvorenom galerijom“ izađu i van granica naše zemlje.
- Aktuelne izložbe „Umetnost u pokretu“ korak su u pravom smeru, jer smo uspeli da napravimo montažne izložbene panoe. Ono o čemu maštamo već neko vreme je poboljšanje međugranične saradnje i jedan mali kombi koji bi nam omogućio da putujemo, a imenu naše grupe dao novi smisao.
BORBA ZA DOM JNA
Poznati po izložbama u mraku u napuštenom skloništu na Trkalištu, organizaciji humanitarnog koncerta u Šabačkom pozorištu, ukrašavanju stubova na Starom gradu, kratkim skeč filmovima, pevanju i sađenju cveća za nepravedno zapostavljenog neumornog kulturnog radnika Živorada Žiku Popovića, neformalna grupa „Kombinart“ započela je i borbu za očuvanje zgrade Doma JNA.
- Ova izuzetno vredna građevina, kako arhitektonski tako i kulturološki, predstavlja neodvojiv deo identiteta našeg grada koji nikako ne smemo izgubiti ““ kaže Marko Gavrilović.
SIVA OVCA SA SRPOM I ČEKIĆEM
Naziv grupe potkrepljen je i karakterističnim znakom nastalim na osnovu priče o „sivoj ovci sa plavim jezikom“. Pronalazeći najrazličitije analogije koje odslikavaju vreme u kojem žive pridodali su joj srp i čekić.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa