11. avgust 2016.11. avg 2016.
OBELEŽEN 12. AVGUST-MEĐUNARODNI DAN MLADIH

NEIZVESNOST NAJVEĆA BRIGA

Nezaposlenost i nemogućnost zasnivanja sopstvene porodice sve češće navode mlade na odlazak iz zemlje
U Srbiji nezaposlenost mladih do 30 godina iznosi oko 43 odsto, što je jedna od najvećih stopa nezaposlenosti u ovoj kategoriji u Evropi. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, oni u proseku na posao čekaju dve godine, što ih takođe svrstava u kategoriju teže zapošljivih osoba. Zbog toga, na Međunarodni dan mladih ukazano je da su nezaposlenost i ekonomska nezavisnost među najvećim problemima omladine. Pored toga, predstavnici organizacija koje se bave položajem mladih upozoravaju i da je obrazovni sistem neprilagođen uslovima tržišta, te da je potrebna njegova promena.
- Potrebe i problemi mladih su dosta složeni i tiču se najrazličitijih oblasti. Jedna od njih je nepovoljni materijalnog položaja mladih. Do njega dolazi i zbog kasnog osamostaljivanja, jer čak dve trećine mladih izdržavaju roditelji, a svaka druga aktivna mlada osoba nema posao, ali i zbog nemogućnosti kombinovanja rada i studiranja. Obrazovni sistem je nefleksibilan, samo 7% mladih i studira i radi. Primetan je i otpor mladih ka aktivizmu, politici i institucijama. Iako postoji veliki broj mladih koji su članovi partija, oni su tu da bi dobili posao, a ne zbog aktivizma. Svemu tome doprinose i političke elite koje ignorišu mlade. U Parlamentu Srbije ima samo sedmoro mladih, a skupštinski Odbor za omladinu i sport ne postoji od 2012. godine. Svi ti razlozi dovode do toga da sve veći broj mladih ljudi želi da napusti Srbiju. Prema našim podacima, taj procenat iznosi čak 70 odsto - navode predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije.
U obeležavanje Međunarodnog dana mladih uključila se i šabačka Kancelarija za mlade, deljenjem flajera koji ukazuju na štetnost korišćenja psihoaktivnih supstanci.
- Edukativne brošure o posledicama bolesti zavisnosti po prvi put smo delili na Šabačkom letnjem festivalu, a sličnu akciju smo organizovali i prošlog petka, na Međunarodni dan mladih. Cilj nam je da razvijemo svest mladih o štetnosti uprotrebe alkohola, droge i cigareta, navela je Nataša Lazović, direktorka Kancelarije za mlade.
Prema procenama, više od 70 odsto mladih razmišlja o odlasku iz zemlje.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa