18. avgust 2016.18. avg 2016.
Dovoljno hladnjačara - nedovoljno para

BRZ OTKUP ZA BOLjI KVALITET VOĆA

Na teritoriji grada Šapca prisutno je oko 10 hladnjačara koji aktivno otkupljuju robu. U svakom selu je najmanje dva do tri otkupljivača što je dobro zbog konkurencije i uravnoteženja cena na celom terenu. Veliki broj kupaca uslovio je i da je roba na vreme smeštena u adekvatan prostor, zaštićena, a samim tim i kvalitetnija, pogodna za dalju preradu i plasman. Tržište je neumoljivo i zahteva samo kvalitetan proizvod a njega je krajnjem korisniku moguće isporučiti pravovremenim smeštanjem na odgovarajuću temperaturu u hladnjačama.
-Prethodnih godina otkup se vršio na tačno određenim lokacijama a sada su proizvođači sve zahtevniji i samim tim nameće se praksa da otkupljivači dolaze po proizvod “na noge“. Kupuju robu u samim voćnjacima što je i bolje zbog smanjenja vremena koje se gubi u transportu i doprinosi očuvanju ploda. Ovaj trend je počeo da se pojavljuje sa pojavom novih otkupnih mesta i potrebom da se roba što pre uskladišti, kaže stručnjak šabačke Direkcije za poljoprivredu Predrag Vujković.
Voćarstvo u regionu je u velikoj ekspanziji. Do te činjenice je dovelo jako loše stanje u stočarstvu i povrtarstvu, pa čak i u ratarstvu, te se na teritoriji grada Šapca pojavljuje sve više plantaža voća.
- To je dovelo do disbalansa u proizvodnji. Svi hoće da se bave voćarstvom a to nije dobro. Ove godine cene su bile jako niske, izuzev jagode, počev od višnje, preko maline, kupine pa čak sada i šljive. Velika ponuda oborila je cene a veliku ponudu uslovila je rodna godina ali i pomenut disbalans u proizvodnji. Naši poljoprivrednici treba da obrate pažnju i proizvedu što kvalitetnije i što bolje plodove, jer samo na taj način mogu izvući profit u ovako nepovoljnim godinama po njih, naglašava Vujković.
Prisutnost postojećih hladnjačara na terenu može da zadovolji, kapaciteti su dovoljni, mogu da prime sve količine proizvedenog voća. Otkup vrše domaći ali i hladnjačari iz drugih regiona. Toj činjenici ide u prilog da je voće u regionu Šapca mnogo kvalitetnije nego u drugim krajevima Srbije zbog dobrog geografskog položaja. Dolazak otkupljivača uslovila je i velika količina robe na terenu ali i putna infrastruktura i pristupačnost svakom voćnjaku.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa