Info

1. septembar 2016.1. sep 2016.
Sajam organske hrane u Šapcu

ORGANSKA HRANA ZA DODATNU ZARADU

U organizaciju sajma organske hrane, koji se po drugi put organizuje u Šapcu 8. septembra, uključeni su Turistička organizacija kao pokrovitelj cele manifestacije i organizator, gradski odbor Zelenih Srbije, udruženje građana Evropski centar za ekologiju. Sam događaj za grad Šabac ima višestruki značaj i on prevazilazi lokalnu sredinu, ima značaj za celu Srbiju, tvrdi u ime organizacije manifestacije Dejan Pavlović.
Sajam se organizuje drugi put, da li je već ispunio neki od ciljeva i koji su ciljevi manifestacije?
-Prvi cilj je da se pruži prilika poljoprivrednicima da se upoznaju sa još jednim konceptom ruralnog razvoja i na taj način im se pruža prilika da saznaju koje su još mogućnosti za dodatnu zaradu. Organska hrana je skuplja od hrane proizvedene na konvencionalni način i u našoj zemlji postoji tržište za tu hranu a pogotovo u zemljama EU gde 50 miliona stanovnika svakog dana očekuju takve proizvode. Drugi veliki razlog zašto ovo radimo je želja da pokrenemo stanovništvo da se hrani zdravije jer organska hrana je sa povećanim sadržajem vitamina i mineral i omega 3 masnih kiselina a u sebi ne sadrži pesticide, teške metale niti bilo kakve aditive i lekove koji se inače nalaze u velikoj količini u namirnicama proizvedenim konvencionalnom poljoprivrednom, zbog upotrebe velikih količina hemijskih sredstava. Smatramo da će ovim sajmom građani dobiti priliku da vide kako ta hrana izgleda i savete proizvođača kako se može pripremati i naravno da se odluče da tu hranu koriste u svojoj ishrani. Treći veliki razlog je da pružimo alternative genetski modifikovanim usevima. Smatramo da organska hrana može biti brana za GMO i da će pružiti priliku za razvoj poljoprivrede i razvoj ekonomije.
Da li su proizvođači zainteresovani za sajam u Šapcu?
-Imamo najavljenih dvadesetak učesnika. Izlagači će izložiti sve iz svog proizvodnog asortimana. Znači tu će biti organsko povrće, organsko voće , zatim prerađevine, začinsko i lekovito bilje. Želja je da konačno dobijemo jednog sertifikovanog proizvođača organske hrane iz Šapca. Pored proizvođača organskog voća, povrća i začinskog bilja i meda, jako je bitno da se stvore uslovi za organsko stočarstvo a organsko stočarstvo može biti samo ako se životinje hrane organski proizvedenom hranom. Zato je bitno da postoje organski proizvedene žitarice. Nama je cilj da stimulišemo male poljoprivredne proizvođače, ali one koji se ne bave poljoprivredom, da uđu u proces sertifikovanja poljoprivredne proizvodnje i da postanu zvanični proizvođači organske hrane. Pokušaćemo da ovaj sajam iskoristimo kao pokazatelj da su građani zainteresovani za organske proizvode i da su poljoprivredni proizvođači voljni da se upuste u ovaj vid proizvodnje. Mi imamo ideju da se na šabačkim pijacama odredi jedan dan u sedmici i da proizvođači dobiju tezgu gde će moći da prodaju organski proizvedene proizvode. To su nam već tražili proizvođači koji su prošle godine izlagali. Možda organski kutak u Tržnici ili na Kamičku. Ono što ćemo gradskoj upravi predložiti jeste pomoć proizvođačima koji žele da urade konverziju zemljišta.
Može li se kroz pritisak javnosti uticati na poboljšanje zakona u ovoj oblasti?
-Pritisak može da se izvrši ali je pitanje koliko će doneti rezultata. Ono što Zeleni Srbije traže je apsolutna zabrana prometa, gajenja, proizvodnje GMO . Tražili smo apsolutni moratorijum sve do momenta dok se, možda jednog dana, ne dokaže da nisu štetni . Mi kažemo da se dokaže da nisu štetni. Ne želimo da verujemo u istraživanja koja plaća najveći proizvođač GMO Monsanto i koja traju tri meseca na pacovima. Oni žive tri meseca i nemoguće je da će se u jednoj generaciji ispoljiti zdravstveni problemi. Oni se vide tek na drugoj, trećoj ili četvrtoj generaciji , kada dovode do potpunog steriliteta ili razvoja tumora ili drugihn reakcija. Mi tražimo da se ne dozvoli promena zakona o zabrani prometa, gajenja i prerade GMO. Smatramo da to ne može biti jedan od uslova za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, kao što aktuelna vlast tvrdi da se mora liberalizovati promet GMO. Mi pregovaramo sa svakom članicom pojedinačno a ne sa jednom organizacijom. Inače, čeri paradajz nije GMO.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa