1. septembar 2016.1. sep 2016.
ORGANIZACIJA „SRBI NA OKUP“ OBELEŽILA USPOMENU NA GUČEVSKU BITKU

BITKA IZNAD OBLAKA

Svesrpska narodna organizacija „SRBI NA OKUP“ tradicionalno, treću godinu zaredom, obeležava uspomenu na jednu od najvećih bitaka Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, bitku na Gučevu ili, kako je često nazivaju, „bitka iznad oblaka“.
U Banji Koviljači ispred muzeja „Memorijalna galerija bitka na Drini“, krenula je Litija u slavu i hvalu Gospodu i čast i poštu našim časnim precima, koji su dali svoje živote u Prvom svetskom ratu.
Sa barjacima, ikonama, zastavama, sa pesmom i molitvom, oko 100 učesnika prešlo je desetak kilometara. Po dolasku kod spomen kosturnice na Gučevu, posle kratkog predaha i posluženja za učesnike Litije i ostali pristigli narod, služen je parastos svim Srbima i Rusima, dobrovoljcima u Srbiji, koji su stradali u Prvom svetskom ratu. Posle toga, održana je akademija, koja je besedom, pesmom, guslama i recitacijom, podsetila na veliko delo i žrtvu naših časnih predaka, i ujedno uputila poruku svekolikom današnjem Srpstvu da treba da odbacimo ravnodušnost koja nas je obuzela i da budemo dostojni svojih predaka.
Naš veliki pisac Antonije Đurić je rekao: „Ponositi se svojim precima a ne biti ih dostojan - čin je vredan samo prezrenja“. Naši preci, kada je vreme zahtevalo, postajali su ratnici koji su se borili i žrtvovali za veru, porodicu i otadžbinu, a i mi danas tako treba da postupamo ako želimo budućnost u kojoj će biti nade.
Reči vladike Maksima najbolje govore šta je poruka sa Gučeva: „Kada više Srba bude dolazilo na sveto Gučevo, nego što odlazi u nesvetu Guču, biće znak da smo shvatili smisao i poruku svakog groba i spomen obeležja posvećenih srpskim junacima, ratnicima. Biće znak da nosimo na sebi isto ono hrišćansko dostojanstvo, kojim su bili ukrašeni naši preci, junaci.“
MO „SRBI NA OKUP“ Šabac - Mačva

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa