Info

15. septembar 2016.15. sep 2016.

ŠTA URADITI U SEPTEMBRU

Poslednji termin za sadnju jagode je prva dekada septembra. U starim jagodnjacima potrebno je ukloniti stolone i osušeno lišće. Posaditi beli luk pored bokora jagode. Beli luk je prirodna zaštita od mnogih štetočina i prouzrokovača bolesti jagode.
Prva dekada septembra je period kada se završava kalemljenje voćaka. U voćnjaku treba sakupiti opalo lišće i po mogućnosti ga iskoristiti za pripremu komposta. Sakupiti opale plodove, kao i plodove koji se zadržavaju u krošnji. Nikako ne treba obavljati orezivanje voćnih vrsta, jer mladari još nisu završili proces odrvenjavanja. Orezivanje u ovom periodu može podstaći razvoj novih prirasta koji će izmrznuti tokom zime. Za orezivanje treba sačekati da mladari odrvene i opadne lišće sa stabla.
Sprovesti pripreme za zimsku sadnju voćnih sadnica. Obaviti pripremu zemljišta.
Septembar je vreme za vađenje lukovica i krtola mnogih cvetnica: dalije, gladiole. Izvađene lukovice i krtole treba očistiti, prosušiti, uskladištiti na tamnom i hladnom mestu u papirnim kesama ili drvenim gajbicama. U ovo vreme se sade lukovice i krtole cvetnih vrsta koje cvetaju rano u proleće.
Septembar je mesec setve mnogih trava, travno-detelinskih smesa, dok je kraj septembra rezervisan za setvu stočnog graška, ozime graorice i žitarica

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa