У Крупњу седница Републичког одбора Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије

ЧЕТВРТ ВЕКА СИНДИКАТА

Постављање професионалног менаџмента у апотекарским установама и доношење закона о Апотекарству. Друштвено одговорно реструктурирање - улога синдиката у побољшању квалитета здравствених услуга у Европи

  • Број 3598 (13. окт 2016.)
  • Д. Жугић
У петак 14. октобра у Крупњу је одржана седница Републичког одбора Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије поводом обележавања 25 година од усвајања првог статута Синдиката. Учешће су узели представници из целе Србије из свих синдикалних и окружних организација.
На радном састанку је присуствовао и државни секретар др Берислав Векић. Тема је била положај запослених у Апотекарској установи и актуелна питања за решење њиховог статуса, неодрживо стање у апотекарским установама услед нелојалне конкуренције, непостојања правног оквира апотекарске делатности, отварања приватних апотека без икаквог плана и реда, итд.
Такво стање је довело до ситуације да ће већина апотекарских установа текућу годину завршити са негативним салдом, а све више их се дужи временски период налази у блокади. То је довело до наглог урушавања радно-правног и материјалног положаја запослених. Поједине установе исплаћују запосленима минималне зараде, а неке их нису исплатиле и по више месеци. У закључној дискусији државног секретара и Републичког одбора Синдиката дошло је до заједничког предлога да једно од решења буде постављање професионалног менаџмента у апотекарским установама и доношење закона о Апотекарству.
Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије понавља раније упућене захтеве да се: ни под којим условима не спроводи поступак приватизације апотекарских установа у државном сектору;по хитном поступку донесе План мреже апотека у Републици Србији државног и приватног сектора; утврдијединствена цена лека; Републички фонд за здравствено осигурање у целости преузме обавезу исплате зарада-плата запослених; увећа проценат марже на најмање 20 проценатаиз разлога што је постојећа маржа од 12 процената неодржива за апотекарски систем, а смањење или укидање марже ће урушити цео здравствени систем; изврши измена прописа којим би се створили услови за једнако пословање свих апотека (државних и приватних) у Републици Србији што до сада није случај.
Сутрадан су чланови Синдиката прво обишли Мачков камен и одали почаст палим борцима у Првом светском рату, а затим одржали семинар „Друштвено одговорно реструктурирање улога синдиката у побољшању квалитета здравствених услуга у Европи“ као добар увод да се полазници синдикалне школе, која се одржава на Тари од 21. до 22. октобра, упознају са садржајем предавања.