УСПЕХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА НА 13. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОЈ ЈУНИОРСКОЈ НАУЧНОЈ ОЛИМПИЈАДИ У ИНДОНЕЗИЈИ

ПОНОС ШАПЦА И СРБИЈЕ

Од шест медаља, по три сребрне и бронзане, пола освојили Шапчани

  • Број 3607 (15. дец 2016.)
  • О. Г.
На недавно завршеној 13. Интернационалној јуниорској научној олимпијади, која је одржана на Балију у Индонезији, почетком децембра, шесторо ученика из Србије освојило је по три сребрне и бронзане медаље. Међу награђенима нашло се и троје Шапчана. Давид Милинковић, ученик првог разреда Шабачке гимназије, освојио је сребрну медаљу, док су Милици Дамјановић и Душану Мишковићу, ученицима београдске Математичке гимназије, припале бронзане медаље.
Најзначајније научно јуниорско такмичење ове године окупило је рекордан број учесника и то шездесет три шесточлане екипе из свих крајева света. Током седам дана њих и око четиристо у веома јакој конкуренцији показивало је своје знање решавајући задатке и полажући тестове из физике, биологије и хемије.
Поред Давида сребрне медаље за Србију освојили су Игор Павловић из Београда и Богдан Рајков из Новог Сада, а бронзану Михаило Милошевић из Београда.
Успеху шабачких ученика, поред њихових професора и личног знања и залагања, допринео је и проф. Шабачке гимназије Горан Станојевић који води Школу физике „Фотон“.
Олимпијска екипа Србије стигла је протеклог понедељка после тридесетчасовног лета. Због свега онога што су прошли током такмичења, уложеног напора и исцрпљујућег пута, Шабачка гимназија свог сребрног ученика наградила је петодневним одсуством из школе. Како сазнајемо за Давида Милинковића биће уприличен свечани дочек наредне седмице, највероватније 22. децембра.