ОМЛАДИНА ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ ПРЕЗЕНТОВАЛА РЕЗУЛТАТЕ СВОЈЕ АКЦИЈЕ

БЕЗ СЛОБОДНИХ МЕДИЈА НЕМА ДЕМОКРАТИЈЕ

На локалном нивоу, према анкетираним суграђанима, слободни медији су Радио телевизија Шабац и Подринске новине, уз напомену да други локални медији нису били обухваћени овом анкетом

  • Број 3631 (1. јун 2017.)
  • Н. К.
Омладина Заједно за Србију организовала је читав низ акција поводом Светског дана слободе медија у Шапцу. Поред интерјвуа са шабачким новинарима, урађена је и анкета међу нашим суграђанима са питањима да ли су медији у Србији слободни, и који су то, од набројаних медија, слободни у Србији.
Према подацима, 59,71 одсто испитаника изјаснило се да нема поверење у српске медије, док је 40,29 одсто рекло да се медијима може веровати. Грађани најмање верују Радио телевизији Србије, а највише Н1 телевизији. На локалном нивоу, према анкетираним суграђанима, слободни медији су Радио телевизија Шабац и Подринске новине, уз напомену да други локални медији нису били обухваћени овом анкетом.
Од сто испитаника, прелазну оцену да су слободни медији добили су РТВ Шабац, телевизија Н1, Данас, Подринске и НИН. На основу резултата анкетираних у Шапцу Студио Б, ТВ Прва, Пинк, Информер, РТС 1, Хепи и Б92 нису медији који су слободни.
- Без слободе медија нема демократије, али ова крилатица је постала политичка фраза. Један од примера да медији не могу да се похвале слободним извештавањем је и прича о губитку Ер Србије, после најаве да је компанија која је преузела ЈАТ остварила губитак – рекао је Александар Мијаиловић, активиста омладине ЗЗС.
Гост конференције за штампу био је и невладин активиста из Македоније Кристиан Илиевски. Он је нагласио да слобода медија и у Македонији није на нивоу какав доликује демократској земљи.
- У Македонији је слобода медија површна и недовољно интегрисана у демократски систем државе – напоменуо је Илиевски.