17. avgust 2017.17. avg 2017.

Šljunkara šabačko more

Malo je gradova, pa i naselja, u Srbiji koji imaju bogom datu blagodat, kao što je Tabanovačka šljunkara, ogromno vodeno prostranstvo, udaljena od centra grada za oko pet kilometara, koja je ovih dana, kada Srbijom vladaju tropske vrućine bila prepuna kupača i onih koji su na obali šljunkare, u debeloj hladovini topola, našli za sebe spas i osveženje. Zbog tako visokih temperatura vazduha, zbog tropskih vrućina, znatan broj Šapčana potražio je spas u osveženju na Tabanovačkoj šljunkari, od kojih saznajemo da je voda besprekorno čista, čija temperatura dostiže prijatnih 27 do 30 stpeni.
Zbog velikog interesovanja za osveženjem u šljunkari mnogi od posetilaca često nemaju dovoljno prostora za sebe i svoje ležaljke na obali, a to je posebno uočljivo u popodnevnim satima, a da za dane vikenda i ne govorimo. Tada se traži mesto više, ne samo za kupače već i za njihove automobile.
Kupači i ostali posetioci šljunkare izražavaju nadu da će jednog dana nadležni smoći snage i sredstava i shvatiti da je i Tabanović deo gradske teritorije te da bar tom delu Tabanovića treba posvetiti adekvatnu pažnju, bar kada je komunalno uređenje i higijena, za koju ogromnim delom snose krivicu posetioci, koji iza sebe po odlasku sa plaže, ostavljaju gomile smeća.
Znatan deo posetilaca izražava spremnost da učestvuje u uređenju prostora oko jezera i pristupa do jezera.
Kako meteorolozi najavljuju da će i naredni dani biti pod uticajem visokih temperatura, ne samo naredni dani već i par narednih godina – leta će biti izrazito topla, sa tropskom temperaturom, te će Šapčani i dalje tražiti spas i osveženje u Tabanovačkim jezerima, koja se jednog dana moraju upristojiti, bar kada je reč o komunalnoj infrastrukturi.
M. Botić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa