16. jun 2016.16. jun 2016.
PREDSTAVLjENI REZULTATI PROJEKTA PARTICIPATIVNOG BUDžETIRANjA

IDEJE GRAĐANA SE VEĆ REALIZUJU

Rezultati projekta Participativnog budžetiranja koji je Grad Šabac, u cilju uključivanja građana u budžetski proces, realizovao sa organizacijama BIRN Srbija i NALED, predstavljeni su u utorak u Gradskoj upravi grada Šapca. Participativno budžetiranje je demokratski proces u kome članovi lokalne zajednice direktno odlučuju kako će biti potrošen deo novca iz lokalnog budžeta. Pored predstavljanja dosadašnih rezultata skup je bio prilika za razmenu mišljenja o mehanizmima uključivanja predstavnika šabačkih organizacija civilnog društva i drugih građana u procese donošenja odluka u budućem radu gradske administracije.
Praksa građanskog angažmana u radu lokalnih vlasti se pokazala kao vrlo korisna, kako za građane tako i za upravu, istakao je Igor Marsenić, član Gradskog veća grada Šapca.
-Demokratija nije moguća bez proaktivnih građana koji su spremni da odlučuju o važnim stvarima za grad u kome žive. Drago mi je što se veliki broj sugrađana uključio i dao predloge šta žele da vide i kako žele da izgleda život u Šapcu. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju sa BIRN i NALED i u 2017. godini, a da će se još više građana uključiti u predloge na šta će se trošiti novac iz gradskog budžeta, dodao je Marsenić.
Kalina Simić, koordinator projekta iz organizacije BIRN, kaže da je Grad Šabac spreman da potpuno samostalno sprovede proces participativnog budžetiranja, ali da je neophodno da se u proces dodatno uključe i nevladine organizacije, organizacije civilnog društva i biznis sektor. Ona je dodala da je Gradska uprava kroz participativno budžetiranje poboljšala komunikaciju sa građanima.
U 2016. godini je za projekte u okviru participativnog budžetiranja opredeljeno 10 miliona dinara iz budžeta grada Šapca. Građani su u periodu od 2. do 12. novembra dali 106 ideja za projekte, od kojih su najviše glasova dobili: postavljenje česmi na javnim mestima, uređenje staza u parku kod Sokolskog doma i postavljanje bezbedosne podloge u parku, izgradnja dečjih igrališta po seoskim mesnim zajednicama i izgradnja parkirališta za bicikle. Dva projekta su u celosti završena. To su izgradnja staza kod Sokolane i postavljanje podloge za koje je opredeljeno više od četiri miliona dinara i postavljanje 30 dečjih igrališta na seoskom području za koje je iz gradskog budžeta izdvojeno blizu 2,5 miliona dinara.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa