6. oktobar 2019.6. okt 2019.
Danas počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Danas počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu počelo je danas tačno u 7 sati glasanjem predsednice Centralne izborne komisije Valjdete Daka na jednom od biračkih mestu na Fakultetu tehničkih nauka.

Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova se takmiči 1.067 kandidata.
Na izborima učestvuje 20 stranaka, četiri koalicije, kao i jedan nezavisni kandidat, koji je iz redova bošnjačke zajednice.

Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Glasanje se obavlja na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 više u odnosu na lokalnim izborima 2017. godine.

Centralna izborna komisija je odlučila da 35.087 građana van Kosova imaju pravo glasa.

Prema ocenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

Sa bezbednosnog stanovišta takođe nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na severu, ali i drugim delovima Kosova.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja, dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa međunarodnim standardima i vladavinom zakona.

Izbore na Kosovu posmatraće 34.558 akreditovanih posmatrača. Za bezbedan tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.

Izvor: Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa