Инфо

6. октобар 2019.6. окт 2019.
Данас почело гласање на превременим парламентарним изборима на Косову

Данас почело гласање на превременим парламентарним изборима на Косову

Гласање на превременим парламентарним изборима на Косову почело је данас тачно у 7 сати гласањем председнице Централне изборне комисије Ваљдете Дака на једном од бирачких месту на Факултету техничких наука.

За 120 посланичких места у Скупштини Косова се такмичи 1.067 кандидата.
На изборима учествује 20 странака, четири коалиције, као и један независни кандидат, који је из редова бошњачке заједнице.

Пред изборе је истакнуто и шест кандидатура за премијера Косова, пет из албанске и један из српске заједнице.

Гласање се обавља на 2.547 гласачких места, право гласа има 1.937.869 гласача, односно 111.733 више у односу на локалним изборима 2017. године.

Централна изборна комисија је одлучила да 35.087 грађана ван Косова имају право гласа.

Према оценама аналитичара и посматрача предизборна кампања је прошла у реду и миру, у коректној атмосфери у којој је било мање вербалних напада и увреда у односу на претходне изборе из 2017. године.

Са безбедносног становишта такође није било неких значајнијих инцидената сем покушаја притисака и застрашивања којима су били изложени у првом реду косовски Срби на северу, али и другим деловима Косова.

Током кампање било је много нереалних обећања, док су доминирала питања везана за дијалог Косова и Србије и укидање таксе, као и социјална питања, економски развој, образовање и здравство.

Европска унија позвала је да се изборни процес на Косову одвија на миран, транспарентан и инклузиван начин, у складу са међународним стандардима и владавином закона.

Изборе на Косову посматраће 34.558 акредитованих посматрача. За безбедан ток избора је ангажовано 6.000 полицајаца и 100 тужилаца.

Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa