19. januar 2020.19. jan 2020.
Kamerna scena u čast Jelice Vojinović

Kamerna scena u čast Jelice Vojinović

Predstavom "Šumadija" u utorak, 21. januara, Šabačko pozorište otvara Kamernu scenu „Jelica Vojinović”, nazvanu po jednoj od najznamenitijih šabačkih glumica, svih vremena. Ovo je prva je aktivnost kojom Šabačko pozorište obeležava 2020. kao godinu proslave jubileja: 180 godina pozorišnog života u Šapcu.


JELICA VOJINOVIĆ (1935-2019) bila je prvakinja Šabačkog pozorišta.
U okviru ovog ansambla, odigrala je više od osamdeset uloga, velikog žanrovskog raspona: od komedije, preko klasičnog dramskog repertoara, pa do avangardnih komada XX veka. Za svoj umetnički rad, dobila je niz značajnih umetničkih priznanja, među kojima su šest nagrada Festivala „Joakim Vujić”, Orden Republike sa bronzanim vencem, Oktobarska nagrada Grada Šapca, Zlatna plaketa Grada Šapca i druga… Po završenom radnom veku, dodeljeno joj je i Posebno priznanje za vrhunski doprinos kulturi, koje se u javnosti ponekad naziva i „nacionalna penzija”.

Imenovanjem kamerne scene po Jelici Vojinović, Šabačko pozorište nastavlja tradiciju negovanja kulture sećanja na velikane umetnosti našeg grada. Pored Velike scene „Ljubiša Jovanović”, Male scene „Dr Branivoj Đorđević” i Galerije „Vladislav Lalicki”, ova ustanova dobija i prvi izvedbeni prostor, nazvan ženskim imenom - scenu posvećenu sećanju na umetnicu čiji je rad trajno obeležio Šabac i Šabačko pozorište.

-Kamerna scena „Jelica Vojinović” nalazi se na pozorinici Šabačkog pozorišta, onda kada je na njoj smešteno i gledalište. Zbog specifične dubine šabačke pozornice – kakvu nema mnogo pozorišta u Srbiji, po njoj je moguće razmeštati gledalište, u nekoliko varijanti, zavisno od rediteljskog koncepta izvedbenog prostora. Budući da ovakvih produkcija na našem repertoaru ima sve više, došli smo na ideju da ovaj repertoarski pravac obeležimo imenovanjem nove scene.

U tome, vidimo priliku da se pozicioniramo kao teatarska kuća koja pored klasičnog dramskog repertoara, kakav se igra na „sceni kutiji”, prepoznajemo i savremene pozorišne tendencije, u kojima se sve češće pojavljuje potreba za intimnijom atmosferom između glumaca i gledalaca, ali i za različite odnose prema prostoru i vizuri.

Takođe, vidimo priliku i da odamo počast Jelici Vojinović, kao jednoj od naših najznačajnijih umetnica, autentičnoj glumačkoj zvezdi Šabačkog pozorišta i koleginici koju pamtimo ne samo po njenim ulogama, već i po njenom poštenju, predanosti glumačkom pozivu i pozorišnoj umetnosti - istakla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Bogavac.

Inicijativu da kamerna scena Šabačkog pozorišta ponese ime Jelice Vojinović, jednoglasno je prihvatio čitav kolektiv ove ustanove, a odlukom Upravog odbora, ova ideja je sprovedena u delo.

Uloga po kojoj Jelicu Vojinović pamte najmlađe generacije šabačke publike, bila je uloga Gospođe Smit u kultnoj šabačkoj predstavi „Ćelava pevačica”, koju je po komadu Ežena Joneska režirao Nikita Milivojević. Ova predstava, igra se i danas i jedna je od najdugovečnijih predstava u našoj zemlji.

Posebna zanimljivost u vezi sa životom velike glumice jeste i činjenica da su njen dar nasledile ćerka Aleksandra (članica ansambla Šabačkog pozorišta) i unuka Nađa Ristić, koja privodi kraju svoje studije glume u Beogradu.

Na svečanom otvaranju Kamerne scene „Jelica Vojinović” govoriće Nađa Ristić, a Aleksandru Ristić, publika će imati priliku da vidi kao Marinu – junakinju predstave "Šumadija".

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa