26. februar 2020.26. feb 2020.
foto: Agencija Beta

foto: Agencija Beta

Potrošači se najviše žale na miris, boju i ukus hrane

Potrošači u Srbiji se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, najviše žale na miris, boju i ukus hrane, zatim na istek rokova hrane u prodaji ili nedostatak deklaracije na izloženoj hrani, piše časopis "Biznis i finansije".

U ministarstvu tvrde da se pođednako revnosno kontrolišu namirnice uvoznog i domaćeg porekla, pijace i sve vrste prehrambenih prodavnica.

Tržišna inspekcija navodi da protekle godine u većim gradovima nisu imali nijednu prijavu vezanu za prodaju robe na zelenim pijacama, ali su dobili manji broj prijava koje su se odnosile na prodaju u hipermarketima.

Potrošači su se najviše žalili da cena koja je istaknuta na robi, nije ista i na kasi.

Republička veterinarska inspekcija kontroliše bezbednost i kvalitet hrane životinjskog porekla u svim objektima koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet, poput mesara, ribarnica, prodavnica mlečnih proizvoda, prodavnica delikatesa, samoposluga, megamarketa, restorana, kioska brze hrane i zelene pijace.

Poljoprivredna inspekcija na pijacama kontroliše promet alkoholnih pića u rinfuznom stanju, a u trgovinskim objektima hranu biljnog porekla, alkoholna i bezalkoholna pića u originalnom pakovanju. Postoji i fitosanitarna inspekcija, koja kontroliše svaku pošiljku svežeg voća i povrća prilikom uvoza.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da se sve inspekcije kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu obavljaju redovno i kontinuirano, po operativnom godišnjem planu, kroz samostalne planske kontrole, organizovane i kontrole po prijavama potrošača, ali i pojačane vanredne kontrole, navodi "Biznis i finansije".

Inspekcije koje su u nadležnosti tog ministarstva, veterinarska, poljoprivredna i fitosanitarna, tokom 2019. godine su kroz redovne i vanredne kontrole obavile više od sto hiljada kontrola. Sa tržišta su povukle hranu koja nije bezbedna za potrošače, "zbog nedostataka u sledljivosti proizvoda, isteka roka trajanja, nepropisnog deklarisanja, neispunjavanja uslova za proizvodnju ili nepoštovanja odnosno neusklađenosti sa zakonskim propisima kao i drugih neusaglašenosti", objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

S druge strane, tržišna inspekcija, koja je pod upravom Ministarstva trgovine, vodi računa da na pijacama robu prodaju samo legalni trgovci, zbog čega obavljaju kontrolu i preventivni nadžor i kod organizatora pijaca. U Odeljenju za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača tog ministarstva ističu da su u prethodnoj godini inspektori tokom ukupno 160 kontrola utvrdili propuste kod 43 organizatora pijaca i dali preporuke kako da se oni otklone.

-Pojedini organizatori pijace nisu na pijaci obezbedili kontrolnu vagu na kojoj se vrši provera mase kupljene robe. Zatim, nisu obezbedili uslove za prisustvo i rad nadležnih inspekcija za sve vreme pijačne trgovine, nije jasno obeležen i izdvojen pijačni prostor od okolnog prostora, takođe, nisu vidno istaknuti dani i vreme pijačne trgovine - objašnjavaju tržišni inspektori.

Po prijavama potrošača postupaju tržišni inspektori raspoređeni u 23 odeljenja na teritoriji Srbije. Interesantno je, međutim, kako piše "Biznis i finansije", da tokom 2019. godine tržišna inspekcija nije primila nijednu prijavu vezanu za nepravilnosti na pijaci.

Tržišna inspekcija je prošle godine kontrolisala i promet kafe na pijacama i u hipermarketima. Oko 100 inspektora je obavilo više od 670 kontrola prometa kafe i zbog utvrđenih nepravilnosti doneto je 40 rešenja da se one otklone ili roba stavi van prometa. Inspektori su podneli 34 zahteva sudu za pokretanje prekršajnog postupka, stavljeno je 32 kilograma kafe van prometa i oduzeto je 26 kilograma kafe od četiri neregistrovana fizička lica.
Agencija Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa