27. februar 2020.27. feb 2020.
Od 15. marta počinje postepeno ukidanje takse

Od 15. marta počinje postepeno ukidanje takse

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je večeras da će od 15 marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Prvo, kao znak dobre volje i spremnosti za rešavanje ekonomskog spora sa Srbijom sledeće nedelje, 15 marta ćemo doneti odluku da se ukinu takse na sirovine uvezene iz Srbije i Bosne i Hercegovine", rekao je Kurti na vanrednoj konferenciji za medije.

Istovremeno, Srbija treba da se obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i takođe da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

"Ukoliko srpska strana pokaže spremnost i uklanja tarifne barijere, od 1. aprila potpuno ćemo na rok od 90 dana ukinuti tarifu", rekao je on.

Kao treće Kurti je rekao kako EU veoma ceni odluku vlade da ukine tarifu od 100 odsto i nudi viznu liberalizaciju za građane Kosova pre samita u Zagrebu 7. maja 2020.

Po rečima kosovskog premijera, u slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, Kosovo od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa.

Kurti je zaključio da ukoliko srpska strana ne odgovori na ove zahteve, Vlada Kosova će 15. juna vratiti tarifu u stopostotnom iznosu.

Izvor: Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa