21. april 2020.21. apr 2020.
Zelenović: Imamo sve razloge za uzdržani optimizam

Zelenović: Imamo sve razloge za uzdržani optimizam

U protekla tri dana nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom u Šapcu. Situacija je za sada pod kontrolom, ali ne smemo da se opuštamo nego da pokažemo uzdržani optimizam, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije u Šapcu.

- Sve nas raduje činjenica da je danas treći dan kako nemamo pacijenata koji su pozitivni na kovid19, ali ali ne smemo da se opuštamo, treba da se pridržavamo istih mera kao i do sada. Dakle, sva tri slučaja koja su juče testirana su negativna, jutros je odneto šest uzoraka na testiranje u Zavod za javno zdravlje, nadam se da će se nastaviti trend negativnih slučajeva. Naša epidemiološka situacija je za sada pod kontrolom. Nismo imali nijedan sanitetski transport u privremene bolnice, odnosno bolnice za smeštaj pacijenata sa lakšom kliničkom slikom. Juče smo organizovali prevoz za jednog pacijenta koji je bio smešten u KBC Zemun. Danas nemamo transport, što je još jedna dobra vest. Podsećam naše sugrađane da ne odlažu odlazak u KOVID ambulantu i da policijski čas ne sme da im bude prepreka. Naša ambulanta radi od 7 sati ujutru do 22 časa, a nakon toga, sve suspektne pacijente preuzima Služba hitne pomoći, istakla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac.

Tek je poluvreme epidemije
- Predlažem uzdržani optimizam, da ne bismo doneli prerane zaključke i odluke koje bi nas vratile u problem. Već danas, kada se na nivou Srbije vidi kraj epidemije, na ulicama našeg Šapca mogli smo da vidimo veliki broj sugrađana koji ne nose maske, a koji su se u prethodnom periodu pridržavali svih preporuka i mera koje su se rešavale na nivou grada. Dogovorili smo se da se danas pojača nadzor, prvenstveno u trgovinskim objektima, gde se dešava pad koncentracije kada je u pitanju sprovođenja predloženih mera. Ovo je tek poluvreme epidemije i ima još dosta da se igra. Moramo da igramo na istom nivou na kom smo to radili do sada, istakao je gradonačelnik Šapca i komandant Štaba za vanredne situacije Nebojša Zlenović.

Zelenović je naglasio da je zahtev da se u Šapcu otvori privremena bolnica za smeštaj lakše obolelih, upućen premijerki Srbije Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatibaru Lončaru, i dalje je bez zvaničnog odogovora.

- Dobio sam pismo od načelnika Mačvanskog okruga Vladana Krasavaca u kome me upućuje da se obratim Kriznom štabu zato što su epidemiolozi Kriznog štaba jedini kompetentni za dostavljanje odgovora. Danas je osmi dan kako sam se obratio, a odgovor nisam dobio ni od premijerke Ane Brnabić, ni od ministra Lončara. Danas ću ponovo napisati pismo i obratiću se svima u Kriznom štabu sa ciljem da dobijem precizne odgovore na neka pitanja. Ministar je rekao da je potreban infektolog, iako u navodu Zavoda za javno zdravlje to ne stoji. Mi smo infektologa obezbedili, ali nismo uspeli da stupimo u kontakt sa ministrom da bismo razrešili dilemu. Onda se pokrajinski sekretar dr Gojković oglasio i rekao da mi nismo spremni za privremenu bolnicu. To nije istina zato što su i drugi gradski štabovi u Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, čak i Ćupriji, uspostavili privremene bolnice. Mislim da je nacionalni sistem nesposoban ako mu je potrebno osam dana da odgovori na goruće pitanje, dodao je gradonačelnik.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa