Инфо

21. април 2020.21. апр 2020.
Зеленовић: Имамо све разлоге за уздржани оптимизам

Зеленовић: Имамо све разлоге за уздржани оптимизам

У протекла три дана није потврђен ниједан случај заразе коронавирусом у Шапцу. Ситуација је за сада под контролом, али не смемо да се опуштамо него да покажемо уздржани оптимизам, истакнуто је на данашњој конференцији за новинаре Штаба за ванредне ситуације у Шапцу.

- Све нас радује чињеница да је данас трећи дан како немамо пацијената који су позитивни на ковид19, али али не смемо да се опуштамо, треба да се придржавамо истих мера као и до сада. Дакле, сва три случаја која су јуче тестирана су негативна, јутрос је однето шест узорака на тестирање у Завод за јавно здравље, надам се да ће се наставити тренд негативних случајева. Наша епидемиолошка ситуација је за сада под контролом. Нисмо имали ниједан санитетски транспорт у привремене болнице, односно болнице за смештај пацијената са лакшом клиничком сликом. Јуче смо организовали превоз за једног пацијента који је био смештен у КБЦ Земун. Данас немамо транспорт, што је још једна добра вест. Подсећам наше суграђане да не одлажу одлазак у КОВИД амбуланту и да полицијски час не сме да им буде препрека. Наша амбуланта ради од 7 сати ујутру до 22 часа, а након тога, све суспектне пацијенте преузима Служба хитне помоћи, истакла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац.

Тек је полувреме епидемије
- Предлажем уздржани оптимизам, да не бисмо донели преране закључке и одлуке које би нас вратиле у проблем. Већ данас, када се на нивоу Србије види крај епидемије, на улицама нашег Шапца могли смо да видимо велики број суграђана који не носе маске, а који су се у претходном периоду придржавали свих препорука и мера које су се решавале на нивоу града. Договорили смо се да се данас појача надзор, првенствено у трговинским објектима, где се дешава пад концентрације када је у питању спровођења предложених мера. Ово је тек полувреме епидемије и има још доста да се игра. Морамо да играмо на истом нивоу на ком смо то радили до сада, истакао је градоначелник Шапца и командант Штаба за ванредне ситуације Небојша Зленовић.

Зеленовић је нагласио да је захтев да се у Шапцу отвори привремена болница за смештај лакше оболелих, упућен премијерки Србије Ани Брнабић и министру здравља Златибару Лончару, и даље је без званичног одоговора.

- Добио сам писмо од начелника Мачванског округа Владана Красаваца у коме ме упућује да се обратим Кризном штабу зато што су епидемиолози Кризног штаба једини компетентни за достављање одговора. Данас је осми дан како сам се обратио, а одговор нисам добио ни од премијерке Ане Брнабић, ни од министра Лончара. Данас ћу поново написати писмо и обратићу се свима у Кризном штабу са циљем да добијем прецизне одговоре на нека питања. Министар је рекао да је потребан инфектолог, иако у наводу Завода за јавно здравље то не стоји. Ми смо инфектолога обезбедили, али нисмо успели да ступимо у контакт са министром да бисмо разрешили дилему. Онда се покрајински секретар др Гојковић огласио и рекао да ми нисмо спремни за привремену болницу. То није истина зато што су и други градски штабови у Краљеву, Крушевцу, Новом Пазару, чак и Ћуприји, успоставили привремене болнице. Мислим да је национални систем неспособан ако му је потребно осам дана да одговори на горуће питање, додао је градоначелник.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa