Info

6. jun 2020.6. jun 2020.
Epidemija će najviše pogoditi prerađivačku industriju u Srbiji

Epidemija će najviše pogoditi prerađivačku industriju u Srbiji

Kriza izazvana pandemijom Kovid-19 uticaće na privredu Srbije prvenstveno putem prerađivačke industrije, pri čemu su od naročitog značaja izvoz i proizvodnja trajnih dobara, procenila je Svetska banka u danas objavljenom izveštaju.

"Proizvođači-izvoznici zapošljavaju daleko najveći broj radnika od svih sektora na koje bi kriza mogla da utiče. Moglo bi doći do negativnog efekta talasa jer tražnja za izvozom pada a logistika (poput uvoza sirovina) postaje sve složenija.

Pored toga, tražnja za trajnim dobrima često beleži nagli pad u uslovima krize", navodi se u izveštaju Svetske banke u kojem se razmatra uticaj Kovida-19 na fiskalnu politiku, finansijski, spoljnotrgovinski i privatni sektor na Zapadnom Balkanu.

Ukazano je da u Srbiji skoro polovina svih zaposlenih u preduzećima koja izvoze radi u sektoru proizvodnje trajnih dobara, a 86 odsto proizvođača trajnih dobara takođe izvozi – što sve usložnjava moguće negativne efekte.

"Na polju usluga suočenih sa uticajem krize, prodaja proizvoda koji nisu neophodni za život predstavlja sektor sa najviše zaposlenih. Pa ipak, broj prijavljenih radnika u ovom sektoru iznosi tek oko jedne osmine broja zaposlenih kod proizvođača-izvoznika", naveli su stručnjaci Svetske banke.

U sektoru usluga zaposleno je manje radnika, ali će, kako su ocenili, negativne efekte ipak osetiti 90.000 zaposlenih u delatnostima koje se odnose na hranu i smeštaj i 120.000 u sektoru saobraćaja, dok većina preduzeća pogođenih krizom zapošljava manje od 50 radnika.

"Privrednici će morati da prilagode poslovne modele 'novoj normalnosti'. Ova vrsta krize ima dve faze, epidemiju i oporavak. Međutim, s obzirom na rizik od više uzastopnih talasa Kovida-19, ove dve faze se mogu ponavljati. U prvoj fazi, neophodno je pružiti neposrednu podršku 'da se svetla ne ugase', a naročito da bi održive firme bile u stanju da zadrže ljudske resurse i talentovane radnike kako bi brzo mogle da dostignu pretkrizni nivo poslovanja u fazi oporavka", navodi se u izveštaju Svetske banke.

Dodaje se da bi "kreatori politika trebalo da ponude kako finansijsku, tako i savetodavnu podršku da bi privrednicima omogućili prilagođavanje novim poslovnim modelima. Pristup izvorima finansiranja ne bi trebalo da se odnosi samo na prevazilaženje problema sa likvidnošću, već i na obezbeđivanje dovoljnih iznosa sredstava za ulaganje u potencijalno rizično usvajanje novih tehnologija i inovacije".

"Neizvesnost koju donosi kriza izazvana Kovidom-19 može otežati pristup kreditima u privatnom sektoru. Među mogućim odgovorima na ovaj problem su kreditne garancije i prošireni programi kreditnog faktoringa. Podršku tim merama mogu pružiti savetodavne usluge za unapređenje poslovanja i pomoć za uvođenje inovacija i razvoj preduzetništva, koje mogu usmeriti preduzeća prema novim poslovnim modelima i tehnologijama tako što će im omogućiti pristup konsultantima, iskustvu i stručnim znanjima", ističe se u izveštaju Svetske banke.

Foto: 06photo/shutterstock.com
Izvor: Beta



Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa