30. septembar 2020.30. sep 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Srbija i dalje na crvenom spisku zabrane putovanja u EU


Srbija je, iako ispunjava osnovno merilo EU za ulazak građana trećih zemalja u uslovima epidemije korona virusa, i dalje na "crvenom spisku" zemalja čiji državljani zbog epidemije ne mogu bez karantina ili testa putovati u Evropsku uniju.

Takav režim za državljane Srbije je ostao nepromenjen pošto je Komitet ambasadora stalnih predstavnika članica EU (COREPER) odlučio da se propisi o ulasku stranaca ne menjaju, rekli su izvori u Savetu ministara Unije u Briselu.

COREPER je u suštini samo prihvatio zaključak stručnjaka Evropske komisije da ne treba menjati režim ulaska stranih državljana u EU, iako je Srbija ispunila osnovno merilo EU da državljani neke zemlje mogu bez ograničenja doći u EU ako je u njihovoj zemlji zaraženih korona virusom manje od 16 na 100.000 stanovnika.

Tako i dalje u EU bez ograničenja mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, kao i Kine pod uslovom da ona odobri slobodno putovanje državljana zemalja EU na svoju teritoriju.

Izvor Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa