8. oktobar 2020.8. okt 2020.
Odluke dela GIK-a nezakonite

Odluke dela GIK-a nezakonite

Članovi Gradske izborne komisije koji su juče podneli ostavku danas su održali konferenciju za medije na kojoj su komentarisali odluke ostalih članova GIK-a na sinoć održanoj sednici. Podsećamo, saopštenjem za javnost Gradski odbor Srpske napredne stranke jutros je obavestio da je GIK sinoć okupio 11 članova te da su doneli odluku da ponavljanja izbora više neće biti ni na jednom mestu. Dojučerašnji predsednik GIK Budimir Pavlovi izjavio je da nisu postojale ni formalne ni materijalne pretpostavke za njihov rad.

Članovi koji su podneli ostavke sada će se u svojstvu građana žaliti na odluke koje su donele njihove nekadašnje kolege. Obrazložili su da rok za žalbu teče od trenutka dostavljanja odluka podnosiocima izbornih lista.

Vera Palinkaš je navela da trenutno na nezakonit način i silom pokušavaju da se proglase izborni rezultati, van svakih zakonskih okvira.

-Sednica nije ni mogla da bude održana. Oni nemaju većinu ni da održe sednicu, a ne da donose odluke. Pozvali su na sastanak Jelenu Jekić kao zamenika člana ispred Ruske stranke, iako ona nema pravo učešća u radu GIK, što je utvrđeno presudom Upravnog suda od 30. septembra. Odlike koje objavi ova Izborna komisija ne mogu biti prihvaćene kao zakonite, istakla je Vera Palinkaš.

Valentina Lovrin Gavrilović je objasnila da je Izborna komisija sinoć odbila sve prigovore, osim prigovora Aleksandra Pajića, čime je poništeno rešenje GIK o raspuštanju biračkog odbora u Šipurskim livadama i doneto rešenje da se na tom mestu izbori ponove. Tamo je nađen listić viška što je apsolutni razlog za poništavanje izbora. Prigovor Aleksandra Pajića koji je usvojen je neblagovremeno podnet. To je još jedna zloupotreba ove komisije. Mislim da ovde ima elemenata krivičnog dela, pre svega od strane Jelene Jekić, istakla je Valentina Lovrin Gavrilović.

Juče se postavilo i pitanje pečata, a na društvenim mrežama se pojavila informacija da se on nalazi kod sekretara GIK-a Zlatka Rankovića. Na konferenciji je Ranković demantovao ove navode i rekao da se pečat, zajedno sa delovodnom knjigom i ključevima nalazi "tamo gde i treba da bude" - u sefu Gradske uprave.

-Kada su započete izborne radnje 6. marta, ja sam pečat zajedno sa delovodnom knjigom i ključevima zadužio u činu primopredaje od bivšeg sekretara komisije. Tada su se nalazili gde se nalaze i sad - u sefu Gradske uprave Grada Šapca. Ništa nije ni nezakonito ni otuđeno. Čin primopredaje podrazumeva dva lica. Jedno sam ja, a drugo treba da bude moj zamenik ili naslednik. Zamenik je odbio, a naslednik nije imenovan, rekao je Ranković.

Na konferenciji je rečeno i da se izbori u Šipurskim livadama moraju ponoviti. Takođe je istaknuto da niko ne odugovlači izborni proces, nega da se radi o pravnim normama, a da su rezultati nesporni. Bivši članovi GIK podsetili su da ova institucija ne poništava izbore, nego da to radi Upravni sud.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa