Info

5. mart 2021.5. mar 2021.
Image by MustangJoe from Pixabay

Image by MustangJoe from Pixabay

Proizvodnja nafte ne raste, ali raste cena

Članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) i njihove saveznice, predvođene Rusijom, dogovorile su se da ne povećaju proizvodnju.

Analitičari su očekivali da će se članice OPEK dogovoriti o bar malom povećanju proizvodnje, a odluka da ga ne bude brzo je dovela do poskupljenja nafte.

Na onlajn sastanku predstavnika država članica kartela OPEK i njihovih saveznica, Saudijska Arabija je navela da će bar do aprila nastaviti proizvodnju nafte smanjenu za milion barela dnevno.

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman je rekao da "mrzi kada mora da razočara one koji su pokušali da predvide" šta će odlučiti članice OPEK.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izrazio je "oprezni optimizam" da dolazi do stabilizacije tržišta nafte.

Po dogovoru, proizvodnju mogu malo da povećaju Rusija i Kazahstan, zemlje koje spadaju u grupu "OPEK plus".

Zemlje iz grupe "OPEK plus", koje nisu deo kartela, ali usklađuju proizvodnju nafte s članicama OPEK, znatno su smanjile proizvodnju u 2020. godini kako bi sprečile drastičan pad cena nafte.

Kada je posle prvog talasa pandemije širom sveta došlo do obnove ekonomske aktivnosti u većoj meri, grupa je u decembru odlučila da poveća proizvodnju za 500.000 barela dnevno, a Saudijska Arabija u januaru dobrovoljno smanjila proizvodnju za milion barela dnevno.

Dok se Saudijska Arabija protivi povećanju proizvodnje, Rusija je za to. Stavovi Rijada i Moskve se razlikuju jer Rusija može da uravnoteži finansije i uz niže cene nafte, ali Saudijska Arabija to ne može.
Beta

Najnoviji broj

15. april 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa