30. jun 2021.30. jun 2021.
Savet za ekologiju: Sutra Otvorena vrata

Savet za ekologiju: Sutra Otvorena vrata

Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju osnovan je 18. decembra prošle godine. Od tada je održao četiri sednici i sistematski radio na postizanju što kvalitetnijih uslova kada je u pitanju aerozagađenje.

- Već na prvoj sednici održanoj početkom ove godine, Savet se odmah uhvatio u koštac sa, u tom trenutku, gorućim problemom zagađenja vazduha, koji je jedan od najvećih ekoloških faktora rizika zdravlja stanovništva, jer se ne može izbeći kao što možemo da izbegnemo zagađenu hranu i vodu birajući ono što pijemo i jedemo, baveći se zdravim stilovima života. Usvojili smo dokument koji sadrži 32 mere za smanjenje i sprečavanje čestičnog zagađenja vazduha u gradu Šapcu. Neke od njih su primenjene, istako je dr Dejan Pavlović, gradski odbornik i član Saveta.

Savet je predložio da se pristupi izradi plana razvoja grada Šapca za 2021 – 2030 godinu, što je usvojeno na sednici Skupštine grada Šapca, održanoj 25 marta.
- Juče su održane sednice radnih grupa koje će razrađivati tu strategiju. Jedna od njih je grupa za ekologiju i zaštitu koja će implementirati odluke Saveta u plan razvoja grada Šapca za naredni period. Mislim da je to jako bitno pošto treba pronaći ravnotežu između privrednog razvoja i zaštite životne sredine kako bi stanovništvo bilo što zdravije. Takođe, trudićemo se da usmerimo razvoj grada Šapca u smislu primene cirkularne ekonomije.

Savet je na sednicima predstavio primere cirkularne ekonomije i rad Kompanije KOMEKS, koja primenjuje te principe, postavio ciljeve koje će u ovoj oblasti moći da sprovode javna preduzeća grada Šapca, kao što je kombinovano kompostiranje zelenog otpada koji prikuplja JKP „Stari grad“ i mulja iz gradskog Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

- Postoje i mnogi drugi projekti koje privredni subjekti mogu da osmisle i da ih, u saradnji sa gradskim javnim preduzećima, ostvare i donesu dobit budžetu grada Šapca a, samim tim, i građanima. Uspostavićemo saradnju sa Privrednim savetom grada Šapca jer sam duboko ubeđen da principi po kojima oni posluju mogu da se primene i na javna preduzeća. Kao jedan od malobrojnih saveta koji postoje u Srbiji i još malobrojnijih koji rade, usmereni smo ka građanima, poručio je dr Pavlović.

Sutra će biti organizovana druga Otvorena vrata od 12 časova u Međuopštinskom istorijskom arhivu grada Šapca, gde će građani biti u prilici da iznesu svoje predloge, sugestije i primedbe.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa