25. april 2018.25. apr 2018.
Svinje ponovo kaliraju
CENE TOVLjENIKA U PADU

Svinje ponovo kaliraju

Izgledalo je da će se tržište tovljenika stabilizovati ali, na žalost poljoprivrednika, usledio je novi pad cena. Trenutno se plaća od 140 do 145 dinara za kilogram „žive vage“ što je za 25 dinara niža cena nego početkom meseca. Poređenja radi, u istom periodu protekle godine cena je bila oko 180 dinara što je i rentabilna cena proizvodnje tovljenika. Uzgajivači tvrde da je za novi haos na srpskom poljoprivrednom tržištu kriv uvoznički lobi.
-Uvezena je znatna količina tovljenika, što je sramota. Prošle godine smo imali sušu koja je pogodila i stočare koliko i ratare. Ovakvo ponašanje države prema poljoprivrednicima je nedostojno i bez komentara. Kada se uveze tolika količina svinjskog mesa staje i utovar naših svinja i na scenu stupaju klaničari, tajkuni koji obaraju cene. Pitam se koja je to donja cena koja bi zaštitila i nas i standard građana ali mislim da vlast nije u stanju da odgovori na to pitanje, kaže ugledni proizvođač iz Zminjaka Dragan Stanković.
Poljoprivrednici iz Mačve navode „tajkune“ koje smatraju krivim za kolaps. Kako kažu, niko od njih nije se nikada bavio poljoprivredom i cilj im je gašenje malih gazdinstava. U mačvanskim selima sve je manje stočara. Država zaboravlja da novac koji zarade od prodaje stoke ostaje u fabrikama đubriva, hemijskih sredstava za zaštitu i najčešće domaćih semenskih kuća.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa