30. septembar 2021.30. sep 2021.
foto: sajt NALED

foto: sajt NALED

NALED: Neophodan javni elektronski registar svih neporeskih dažbina

U Srbiji je sistem od 1.200 taksi, naknada i drugih parafiskalnih nameta na republičkom nivou i oko 100 lokalnih administrativnih taksi (LAT), kao i veliki broj ostalih lokalnih neporeskih dažbina, neuređen i netransparentan, kako za građane tako i za privredu, pa je neophodno napraviti jedinstven javni registar svih neporeskih dažbina, rekla je projektni menadžer u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Rančić.

Rančić je za Betu rekla da su te neporeske dažbine na republičkom nivou propisane u oko 200 zakona i 270 podžakonskih akata dok su u lokalnim samoupravama one propisane u preko 400 različitih odluka o LAT, lokalnim komunalnim taksama (LKT), odlukama o visini doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i odlukama javnih komunalnih preduzeća.

Neuređen sistem lokalnih neporeskih dažbina (foto: Pixabay)


To su, kako je rekla, pokazala istraživanja i analize koje su uradili KPMG i NALED kroz Projekat za reformu neporeskih prihoda koji sprovode zajedno sa Partner Solutions i Institutom Mihajlo Pupin, a finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj.

"Predlažemo da se napravi javni, elektronski registar svih neporeskih dažbina koje se naplaćuju građanima i privredi uz istovremeno omogućavanje organima javne uprave da na jednostavan i sistematičan način unose u registar neporeske namete, koji su u njihovoj nadležnosti uz poštovanje principa da ni jedna dažbina koja nije uneta u registar ne može da se naplati. Imajući u vidu da u strukturi neporeskih dažbina dominiraju takse, unos u registar bi trebalo započeti upravo sa njima", navodi se u analizi.
Agencija Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa