Info

19. avgust 2022.19. avg 2022.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Kisić Tepavčević: Istorija ispisana zlatnim slovima

U Tekerišu na Ceru, danas je odana pošta junacima Cerske bitke i svima koji su dali život u svim ratovima vođenim za slobodu srpskog naroda. Organizator državne ceremonije povodom obeležavanja 108 godina od Cerske bitke je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova pri Vladi Srbije, u saradnji sa gradom Loznicom i Centrom za kulturu Vuk Karadžić.

Nakon parastosa, na spomenik cerskim junacima vence su položili delegacije Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga, gradova Loznice i Šapca, kao i predstavnika diplomatskog kora, udruženja građana i pojedinaca koji neguju tradiciju čuvanja sećanja na herojska dela srpskih junaka iz Velikog rata.

U ime Vlade Srbije obratila se ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.
- Izuzetna je čast biti danas ovde sa vama u slavnom i herojskom Tekerišu, na prilici da odamo počast cerskim junacima koji su pre 108 godina zlatnim slovima ispisali stranice naše istorije. Hrabra srpska vojska tada je izvojevala prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu protiv znatno jače vojske. Bili su to dani ponosa i slave kada se ceo svet divio našim vojnicima zbog herojstva, hrabrosti, patriotizma i vojnog umeća, jer je jedan brojčano mali narod, a po hrabrosti najveći do nogu potukao veliku silu sprečivši neprijateljski prodor preko Drine. Naši cerski junaci mogu biti spokojni, jer je današnja Srbija isto toliko hrabra, jer je za nas, baš kao i za njih, ljubav prema otadžbini u srcu našeg bića. Vođeni njihovim najsvetlijim primerom patriotizma, uvek ćemo se boriti za svaki pedalj naše zemlje, za mir i slobodu. Srbija vođena mudrom politikom našeg predsednika Aleksandra Vučića je slobodna država koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje, jer samo tako naša zemlja može da ide napred, da privredno i ekonomski jača, da svojim građanima bude još bolje mesto za život koji će u svojoj zemlji, na svom ognjištu, stvarati i šititi svoje pordice, jer za sve nas, za srpski narod nema ništa važnije od toga, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Bitka na Ceru vodila se između 12. i 24. avgusta 1914. Najžešće borbe bile su na Tekerišu. Bili su to dani ponosa i slave, kada su srpski oficiri govorili "Za mnom", a ne "Napred", kada je srpska vojska izvojevala prvu pobedu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja. Umoran i gladan, srpski vojnik nije gledao kakva je sila pred njim, nego ono što je iza njega - porodica, kuća, njiva i sveta srpska zemlja.

Prema rečima gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića, naša dužnost je da se sećamo slavnih predaka koji su živote dali za nas i da ih nikada ne zaboravimo.
- I Grad Šabac je uzeo učešće u ovoj manifestaciji, jer želimo da očuvamo sećanje na velike junake, koji su odbranili slobodu koju mi danas baštinimo. Pamteći njih dajemo sebi do znanja šta treba da vrednujemo i kojim putevima u budućnosti treba da idemo. Danas se vodi drugačija borba - diplomatijom, znanjem i umenjem. Verujem da ćemo u toj borbi uspeti da pobedimo, jer su svetinje koje branimo iznad svakog interesa, istakao je gradonačelnik Pajić.

Ovogodišnja ceremonija pobede u Cerskoj bici posvećena je najmlađim učesnicima borbe za slobodu Srbije, koji su bili mali za vojnike, ali dovoljno veliki za heroje.

Opširnije u štampanom izdanju.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa