Info

21. septembar 2022.21. sep 2022.
foto: Zavod za javno zdravlje

foto: Zavod za javno zdravlje

Svetski dan Alchajmerove bolesti

Svetski dan Alchajmerove bolesti obeležava se svake godine 21. septembra u cilju podizanja svesti o ovom mentalnom poremećaju. Bolest je među najčešćim oblicima demencije i predstavlja skup poremećaja koji remete mentalnu funkciju. Simptomi se obično razvijaju postepeno i vremenom se pogoršavaju tako da obolelim osobama znatno mogu da ometaju obavljanje svakodnevnih zadataka.

Alchajmerova bolest je među najčešćim oblicima demencije (foto: Pixabay)


Ovu bolest otkrio je Alojz Alchajmer još 190. godine. Alchajmerova bolest je vrsta demencije koja uzrokuje probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. Alchajmerova bolest ne predstavlja normalan deo starenja iako je najveći poznati faktor rizika upravo starost, jer većina obolelih ima više od 65 godina.U ranim fazama bolesti gubitak pamćenja je blag, ali kako bolest napreduje, pojedinci gube sposobnost da nastave razgovor i reaguju na svoju okolinu. Stanje se često smatra porodičnom bolešću zbog uticaja koje ima na one koji su najbliži oboleloj osobi. Danas se u svetu radi na pronalaženju boljih načina za lečenje bolesti, odgađanju njegovog početka i sprečavanju razvoja bolesti. Za obolele od Alchajmerove bolesti trenutno ne postoji lek koji će ih u potpunosti izlečiti, ali su dostupni tretmani koji mogu privremeno usporiti pogoršanje simptoma i poboljšati kvalitet života obolelih i nihovih staratelja.

Ovogodišnja tema obeležavanja ovog datuma „Upoznajte demenciju, upoznajte Alchajmera“ nastavlja se sa kampanjom iz 2021. godine, koja se fokusirala na dijagnozu, znakove upozorenja demencije, kontinuirani efekat COVID-19 na globalnu zajednicu obolelih od demencije i još mnogo toga.

U 2022. godini kampanja će imati poseban fokus na post-dijagnostičkoj podršci i važnosti podrške osobama koje žive sa demencijom kao i njihovim porodicama nakon postavljanja dijagnoze.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa