9. januar 2023.9. jan 2023.
Laureati u kategoriji sportskih kolektiva za 2022. godinu

Laureati u kategoriji sportskih kolektiva za 2022. godinu

Najbolji sportski kolektivi za 2022. godinu: VK Šabac i RK Metaloplastika Eliksir

Pokušavajući da rangiramo sportske kolektive ponovo smo se suočili sa merenjem nemerljivih i teško upšoredivih determinanti. U godini koju već nazivamo prošlom dobili smo ponovo osvajače nacionalnog trofeja u kolektivnim sportovima posle tri godine, ali i četvrtfinalistu evropskog nadmetanja posle punih osam. Naravno, svi klubovi ističu značaj mlađih kategorija i škole kluba kao baze za budućnost, a kolektiv čine svi, te smo odlučili da ove godine, u kategoriji najbolji sportski kolektiv Podrinja, prvo mesto podele Vaterpolo klub "Šabac" i Rukometni klub "Metaloplastika Eliksir".

Četvrtfinalisti Evro kupa - VK Šabac (foto: VK Šabac fb)


VK Šabac je u 2022. godinu ušao uz brojne povrede, nešto slabiji niz rezultata, a ubrzo je ostao i bez trenera seniora. Nije slutilo na dobro, ali je proleće donelo preokret kakav je malo ko slutio. Već otpisani četvrtfinalista plej ofa je eliminisao Crvenu Zvezdu, učesnika Lige šampiona, predvođenu Dejanom Savićem, a potom u borbi za treće mesto dva puta savladao odlični Partizan i od već viđene pozicije pet, stigao do trećeg mesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu šampiona.

U novoj sezoni je klub posle godina nastupa u kvalifikacijama na evropskom nivou, probio sve barijere, u Evro kupu, drugom po snazi takmičenju uspešno prevazišao drugi krug kvalifiakcija, a potm eliminisao i Barselonu plasiravši se u četvrtfinale, obezbedivši novu godinu u Evropi, prvi put od osnivanja.

VK Šabac je jedini u sezoni 2021/22. predstavljao Šabac u regionalnom takmičenju, gde već petu sezonu igra u Premijer ligi.

Istovremeno, drugi tim VK Šabac, ekipa Save je iako najmlađa u Prvoj B ligi uspela da se plasira u drugi rang takmičenja, Prvu A ligu.

Posebno uspešne su bile mlađe kategorije. Generacije 2008, 2010, 2011. su šampioni Srbije, osvajači duple krune, dok je 2006. godište vicešampion. Treba napomenuti da za 2007. godište već dugo nema takmičenja, dok za 2009. takođe nije bilo, ali je godinu dana ranije VK Šabac osvojio duplu krunu. Generacije 2008. i 2010. su osvojile i međunarodni turnir u Dubrovniku. U svim kategorijama reprezentacije Šabac ima bar jednog reprezentativca, ali i selektora Nemanju Ličanina, predvodnika selekcije do 15 godina.

Osvajači Kupa Srbije - RK Metaloplastika (foto: RSS)


Rukometaši Metaloplastike Eliksir su posle šest godina uspeli da ponovo osvoje nacionalni trofej, Kup Srbije, savladavši Vojvodinu posle produžetaka u velikom finalu. Pred start sezone isti rival je pobeđen u Loznici u meču Super kupa.

Iz redova Metaloplastike je bilo juniorskih reprezentativaca koji su osvojili bronz na Evropskom prvenstvu, a asistent selektora bio je na tom takmičenju pomoćni trener Metaloplastike David Rašić. Kod mlađih kategorija, ekipa do 12 godina Metaloplastike, predvođena Milošem Mitrovićem osvojila je drugo mesto u Srbiji.

Prethodna sezona, što se tiče Prvenstva nije bila uspešna. Osvojeno je peto mesto, ali su u novoj očekivanja povećana. Veliki deo polusezone su "plavi" bili na vrhu, a kraj godine su dočekali na poziciji tri sa dva boda manje od lidera, ali u plej of zoni.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa